Master om fremtidens toppledere

Lesetid: 5 minutter

Jeg skal skrive masteroppgave om fremtidens toppledere og har et spennende år med mye læring foran meg. Her kommer mine første tanker rundt masteroppgavens tematikk.

Til daglig jobber jeg som leder for to avdelinger innenfor kunderelasjon på IKEA Slependen. Jeg tar nå en Executive Master of Public Management HIOA ved siden av jobben.

Der det hele begynte

Jeg tok et friår fra utdanning etter endt videregående, for å få litt tid til å tenke på mitt fremtidige utdanningsvalg. Lite viste jeg at dette året skulle føre med seg stort ansvar hos begge arbeidsgivere jeg hadde på den tiden. Her begynte min lederkarriere.

Jeg hadde funnet min lidenskap og var fast bestemt på å begynne på en bachelor i Retailing Management på BI etter endt friår. Det er et valg jeg ikke har angret på, og de 3 årene gikk som en lek. Plutselig stod jeg med et vitnemål i hånda, og klar for å starte i ny jobb.

Jeg har alltid hatt en formening om at praksis og kunnskap går hånd i hånd, og i den forbindelse er det viktig å velge ut i fra egne interesser. Ikke alle er like heldige å treffe rett på spikeren første gang, men det er aldri for sent å fortsette i en annen retning om du ikke i dag føler at du er på rett sted. Har du valgt en jobb du elsker?

Velg en jobb du elsker og du vil aldri arbeide en eneste dag i ditt liv – Confucius

Lederrollen i utvikling

I en verden der tempoet stadig øker, og utviklingen på mange arenaer stadig går fortere og fortere, synes jeg det er spennende å følge med på hvordan også lederrollen endrer seg. Som leder har jeg en unik mulighet til å skape en bedre hverdag for de mange menneskene, og det ønsker jeg å gjøre på den beste mulige måten. Det synes jeg mine medarbeidere fortjener.

Derfor har jeg tenkt mye på hvordan jeg kan bruke denne oppgaven til å kunne undersøke hvilken utvikling vi kan tenke oss at lederrollen vil ta inn i fremtiden. Dette vil kunne komme til nytte både for dagens og fremtidige medarbeidere, kolleger, ledere og meg selv og mitt eget lederskap.

Hvordan velge tema?

Prosessen startet for meg flere måneder tilbake og jeg har luftet, diskutert, nevnt og bedt om input fra mange i mitt nettverk både offline og online.

Jeg har hatt videokonferanser, samtaler, twitterøkter og fått inspirasjon fra mange kanter. Ikke minst har jeg gjennom oppstart av bloggen min bevisst satt av tid til refleksjon rundt tema som er viktig for meg både personlig og som leder. Men når det kommer til stykke, så må jeg velge ett tema for masteroppgaven.

Hadde det vært opptil meg skulle jeg gjerne skrevet flere oppgaver, men det får bli en annen gang. Kanskje skifter jeg tema underveis, men nå skal du endelig få høre mitt første utkast til tema.

Fremtidens toppledere

Jeg vil skrive om fremtidens toppledere og undersøke hvilke krav som stilles til denne gruppen ledere for en vellykket tilpasning til fremtidens krav.

Kanskje kan dette også gi meg god innsikt, slik at jeg kan stå bedre rustet den dagen jeg blir toppleder. Kravene vil vi alle møte fra samfunn, teknologi, brukere, medarbeidere, kolleger og andre rundt oss.

Jeg er opptatt av at vi som ledere må være i takt med utviklingen i samfunnet og med våre medarbeidere, som Hans-Petter Nygård Hansen (kommunikasjonsrådgiver og gründer) skriver så fint om i sitt blogginnlegg: Er norske bedriftsledere i utakt med sine medarbeidere?

Jeg kunne skrevet mye om hvert enkelt moment, men kommer her i første omgang med en punktliste over noen av kravene til fremtidens toppledere jeg tenker blir viktig, men hvem vet hva jeg finner ut av underveis?

 1. Gode nettverksbyggere og kommunikatører. Her deler jeg også en presentasjon fra Yvonne Fosser (HR Sjef i HP Norge) om fremtidens ledere.
 2. Toppleders omdømme vil ha stor betydning for selskapets verdi.
 3. Gi av seg selv og tør å være personlig. Et godt eksempel er Anita Krohn Traaseth som skrev en Twittermelding som sier mer enn 1000 ord etter at det ble kjent at hun ble valgt som ny leder for Innovasjon Norge.
 4. Relasjoner og ledelse. Ledelse handler vel egentlig bare om å bygge relasjoner, men noe sier meg at dette vil bli viktigere og viktigere inn i fremtiden. Vi er lei av lukket dør og lite tilgjengelige ledere. Vi vil ha ledere som er tilstede, ser oss og jobber sammen med oss. Av Live Landmark som er Mentaltrener, foredragsholder og samfunnsdebattant med fokus på god helse fikk jeg dette tipset:
  Tweet av Live_Landmark
 5. Mestring og prestasjonsmiljø. Som leder ønsker jeg at mine medarbeidere skal føle mestring, at de jobber i et miljø der de føler at de kan utvikle seg og få muligheter til å prestere sitt beste. De skal være stolt av å jobbe side om side med dyktige kolleger og ha yrkesstolthet. Vibeke Hammer Madsen (Adm.dir Hovedorganisasjonen Virke) ga meg dette tipset:
  Tweet av Vibeke_Hammar_Madsen
 6. Omsorg. Fremtidens ledere vil legge vekt på å lytte, viser omsorg og kanskje til og med dele ut klemmer? En tweet jeg kom over fra Arnstein Larsen (Strategi- og lederkonsulent) oppsummerer dette godt:Tweet av Arnstein_Larsen
 7. Kvinnene i anmarsj. Det er vel ingen tvil om at kvinnene gjør et sterkt inntog i toppledersjiktet og jeg tror vi vil se mer av dem. Hva kan vi menn lære av det motsatte kjønn som vil gjøre oss bedre rustet for fremtiden. Jeg er overbevist om at vi kan lære mye av hverandre. Her kan du lese råd fra 7 kvinnelige toppledere i en artikkel delt av Anja Hoffmann (Managing Director i Sentio LAB).
 8. Nye verktøy. Hvorfor du som leder skal bruke sosiale medier nevner jeg ikke igjen, da får du lese denne. Men vi vil nok også se mange nye verktøy som det vil bli viktig at vi ledere mestrer.
  Tweet av Anja_Hoffmann
 9. Kunne stå i det. Tøffe tider vil kreve tøffe tak! Vi må tørre å stå i de vanskelige sakene, og stå stødig når det stormer som værst. Vi må også våge å ansette mennesker som er smartere enn oss selv. En leder skal bygge et dyktig team ikke nødvendigvis være den dyktigste selv.
 10. Innflytelse og makt. I dag snakker vi om at maktbalansen er i ferd med å forskyves, både mot en bedre balanse med våre medarbeidere, men også mot kunden. Egentlig har vi alle kun én sjef og det er kunden. Vi må ha fokus på positiv makt, men da er det også viktig å vite hva vi ikke skal gjøre. Linda Lai (Professor i organisasjonspsykologi og ledelse på BI) tipset meg om dette. Les hennes artikkel om maktsyke ledere. Et personlig møte med Linda står snart på trappene, og jeg gleder meg til å kunne få lov til reflektere over ledelse sammen med henne.

Veien videre

Jeg gleder meg allerede og ser frem til en spennende reise det året som kommer.

Jeg vil rette en stor takk til alle som har tatt seg tiden til å samtale rundt dette på alle plattformer og en spesiell takk til Ingfrid Landsnes (gründer av Organisasjonsrådgiverne) som faktisk tok seg tid til en hel time på skype med meg, fra sin vakre hytte i Spania.

Hvem vet, kanskje du blir med meg på denne reisen?

——–
Innlegget er publisert i en tidligere utgave på min personlige blogg.

 • Spennende tema! Gleder meg til å følge med videre.

  • Christoffer Hovde

   Veldig spennende tema Line! Hyggelig at du følger med 🙂

 • Jeg kan godt se for meg deg som toppleder, – du viser allerede i dag at du går langt utenpå mange av de som står der oppe og klamrer seg fast med angst i blikket og beslutningsvegring som sterkeste våpen i
  frykten for å gjøre noe galt.

  Heier på deg!

  • Christoffer Hovde

   Fantastisk hyggelig kommentar Morten, det setter jeg utrolig stor pris på! Vi trenger alle en heiagjeng 🙂

 • Pingback: Masterbloggen.no – Jeg blogger om fremtidens Toppledere. | ChristofferHovde.com()

 • Christine Lundberg Larsen

  Gode tema du har valgt ut Christoffer! Jeg tror fremtidens lederhelter er de som er trygge nok på seg selv til å gå til siden og la talentene blomstre. Det er helt rett som du skriver at de beste lederne ansetter folk som er flinkere enn dem selv. Den gamle topplederen som stod forann og hadde alle svar, har gått ut på dato. Nå søker vi etter ledere som er komfortable med å dele makt og slipper talentene frem. Masse lykke til med oppgaven, blir spennende å følge deg! 🙂

  • Christoffer Hovde

   Takk Christine! Jeg tror virkelig du er inne på en kjerne der. Trygghet i lederrollen er essensielt, vi må ønske talentene velkommen med åpne armer. Som en ung leder har jeg selv opplevd begge deler. Det er det mye god læring i, og jeg vet i hvertfall godt hvordan jeg ønsker å ta i mot talenter rundt meg. Sammen løfter vi hverandre og ved å holde andre nede, vil også virksomheten holdes tilbake. Makten ligger ikke lenger hos lederen etter min mening, men hos medarbeidere og kunder. Mange tviholder på denne fortsatt. Slutt med det! Gleder meg til arbeidet med oppgaven rundt et veldig spennende tema. Takk for at du følger og setter stor pris på dine innspill. Kom gjerne med tilbakemeldinge, innspill og refleksjoner underveis. Det vil bare bidra til å gjøre oppgaven enda bedre. Samme er vi best!

 • Trygve

  Husk å fokusere på synergien, da!

  • Christoffer Hovde

   Hvilken synergi tenker du på Trygve?

 • Pingback: HJELP – Jeg skal skrive Master! | ChristofferHovde.com()