Våre venner forskerne

Lesetid: 2 minutter

Hva mer kan en masterstudent drømme om enn å få henge med vaskeekte forskere en hel dag?

I forrige uke fikk jeg en unik mulighet til å observere forskere på nært hold. Jeg var nemlig på konferanse om sau! Som masterstudent leser man jo mengdevis av artikler, og noterer seg navnet på alle de fantastiske forskerne som er så utrolig glupe. Kanskje drømmer man litt om å skrive sine egne artikler en dag, kanskje vil man bare møte sitt store forskeridol en gang. Plutselig skulle jeg få henge med saueforskningseliten en hel dag.

En slik dag må man forberede seg på. Jeg så The Day After Tomorrow, og beit meg merke i følgende sitat: «Oh, you know what these scientific gatherings are. All dancing girls, wine and parties.». Så langt, så vel, dette tegnet jo til å bli lovende. Da programmet for dagen dumpet ned i innboksen og jeg så at jeg kom til å lære om både jord, urter og lammevekter steg forventningene enda mer.

Dagen oppbrant, og jeg tok på meg min fineste klovdyr-tskjorte og satte kursen mot Gardermoen der konferansen var. I løpet av dagen lærte jeg blant annet om urters livshistorie, hva som skjer nedi jorda når sauene beiter oppå den, om årlige variasjoner i lammevekter, og om hvordan man optimalt kan forvalte sauebeiting i et variabelt klima. Jeg fikk også rikelig tid til å observere våre venner forskerne. Jeg har her laget en liten liste for hvordan man lettest kan snike seg inn i forskermengden og bli en del av den utvalgte klubben:

Klær
Det er viktig å passe inn i gjengen. Man vil jo ikke være det eneste sorte fåret i flokken heller. Kombinasjonen konferanse først og middag etterpå kan være en utfordring, både passelig pent og passelig avslappet må til. Blant de saueglade er dette ikke noe problem, det tradisjonelle biologiplagget, ullgenser, var godt representert. De litt mer moderne hadde flisgenser. T-skjorte med relevant, litt morsomt motiv er også en god ide.

Humor
Her gjelder det å holde seg på den tørre siden. Vitser av typen «hvorfor kommer ikke eplet seg inn i kjøleskapet? Fordi det står en eplenektar i døra» faller i god jord. Morsomme feltarbeidshistorier står også høyt i kurs.

Power Point
Times New Roman er populært. Det samme er flowcharts. Bilder av sauer er bra.

Ha en rar interesse
Det virker som om det gjelder å ikke være bare nerd på en ting. I tillegg til sin faglige interesse, som i dette tilfellet er et eller annet aspekt ved sauen, må man gjøre noe helt annet. Et godt eksempel er sykling.

Elsk faget!
Det er jo selvfølgelig det aller viktigste. Du må være så glad i (i dette tilfellet) sau, at du blir kjempeglad for å få bruke en hel dag på å lære om de. Bruk enhver pause til å egle deg inn på alle de andre og snakk masse om det konferansen handler om!

Som en rask oppsummering av sauekonferansen kan jeg fortelle at det ikke var så mange dansende jenter. Men hva gjør vel det når det var veldig mange sauer?

 • idapie

  #1 e sykkling ein rar interesse?
  #2 å e ‘lammevekter’?
  #3 nå ser e koffer du brukte den eple vitsen (ps har du ingen saue-vitser? du kan godt bruke min om mannen å grisen å bare bytte ut grisen (eller evt mannen) med ein sau – det faller nok i god grus ska du se!)
  #4 heter det ikkje å ELGE seg innpå folk? …e elger me ihvetfall ganske møe.
  Bruker endel ullgenser au.
  #5 når kommer du med saue-motiv-ullgenser?

  har sikkert mange fleir spm men må vel restriksere meg lidd ^^

  BRA!

 • Anna Blix

  Takk for mange spørsmål ida, skal svare på de så godt jeg kan!
  #1 ja
  #2 hvor mye lammene veier etter de har vært på setra og spist seg feite. I dette tilfellet var de på fjellet og spiste seg feite
  #3 jaha. Jeg må vel få log til å kreditere Helga Bårdsdatter for eplevitsen. Mennesker og griser forstår jeg meg ikke på.
  #4 nei, det heter nok å egle. Å elge er ganske mye mer brutalt. Hva ullgenser har med elger å gjøre forstår jeg ikke
  #5 ikke på denne siden av masteroppgaven.

 • Birgitte Hjelmeland McDonagh

  Veldig morsomt innlegg:)

 • Pingback: Våre venner forskerne – Anna Blix()