Crappy science writing

Lesetid: 2 minutter

Stort krøllete hår, joggesko og en britisk aksent som renner over av entusiasme. Masterbloggen slo av en prat med en av verdens mest kjente vitenskapsbloggere, Ben Goldacre, under Vitenskapsåret i Oslo.

 

– Man stoler ikke på vitenskap. Du stoler på folk med faste håndtrykk eller et sympatisk blikk. Vitenskap er noe man kritisk verdsetter.

Ben Goldacre er ingen vanlig psykiater. Med tonnevis av utmerkelser innen forskningsformidling i lomma reiser han rundt og holder foredrag om dårlig forskning – bare de siste fem årene har han holdt 250 foredrag tilsammen. Han blogger på badscience.net, og har skrevet den ukentlige Bad Science-spalten i The Guardian siden 2003. Boken hans med samme navn som bloggen har solgt til sammen 400 000 eksemplarer i 18 land. I tillegg tvitrer han daglig.

Ben Goldacre liker “crappy science writing” bedre enn tekster med flotte setninger uten innhold. Foto: Kristin C. Carlsson

Vitenskapelig stand-up

Å kalle foredragene hans for foredrag er mildt sagt et kjedelig valg av ord, for Ben Goldacre holder stand-up show og fyller hele scenen. Verst går det utover legemiddelindustrien, medias dekning av forskning og såkalte eksperter innen ernæring. Etter en time med Goldacre som underholdning har du ikke bare vært vitne til et enormt tempo hva gjelder antall ord i minuttet, men du har også fått en innføring i statistikk og vitenskapelig metode.

– The devil is in the detail in science, forklarer Goldacre og mener tabloid media glemmer viktige detaljer når de skriver om kaffe som i følge overskriftene nærmest kurerer kreft den ene dagen og forårsaker kreft den andre.

– Det er bare når du begynner å stille spørsmål som hvordan vet man at kaffe motvirker kreft? at man virkelig kan gi en fullverdig informativ dom over hva som har effekt eller ikke.

Hans nye bok “The Drug Pusher” kommer ut i år og tar oppgjør med legemiddelindustrien. Foto: Kristin C. Carlsson

Nerdeforing online

– Jeg vil ha fakta når jeg leser om vitenskap i media. Sørgelige historier om pasienter med kreft er ikke det som får meg til å lese en artikkel, forteller Goldacre. Selv setter han mer pris på artikler og særlig blogger som heller er dårlig skrevet:

– Jeg bryr meg ikke om forfatteren har et fantastisk språk. For meg er det innholdet og skribentens egne tanker rundt forskningen som er interessant. Vi nerder forer hverandre med fakta.

«I’m gonna steal your idea»

Goldacre snakker om «shouting about science» og synes den siste tidens eksplosjon av bloggere som skriver om vitenskap er svært spennende. Om Masterbloggen utbryter han:

– That’s brilliant! Is it in norwegian? That’s so annoying. I’ll start one in english. Ah, that’s so good.

 

Hør deler av intervjuet her:

Ben Goldacre – Who do you trust?

Ben Goldacre –  About blogging

Ben Goldacre – Can we trust science?