Hva rører seg i Geomatikkverdenen?

Lesetid: 4 minutter

Kalenderen sier 2012, og vi tenkte å benytte anledningen til å orientere litt om hva som skjer innenfor geomatikk-verdenen. Første gledelige nyhet er at det på NTNU nå er tre studenter og på UMB syv-åtte studenter som går i gang sin Geomatikk-masteroppgave. En annen gledelig nyhet er at vi har vært så heldige å få Robert Nordan (http://www.robpvn.net/) med på laget som studentblogger her på Masterbloggen. Han skal skrive masteroppgave om hvordan man kan levere avansert grafikk i kart på internett, og vil oppdatere oss om hva han driver med. Følg med, vi er sikre på at han klarer å beskrive dette på en god måte selv!

I tillegg har studentene som nå skal i gang med masteroppgavene sine trent seg på oppgaveskriving i semesteret som gikk, ved å skrive en prosjektoppgave. En av dem har fulgt Atles oppfordring om å legge ut oppgaven sin under en åpen lisens, du finner den på nett her. Oppgaven har tittelen “Exploring the Future: is HTML5 the solution for GIS Applications on the World Wide Web?”. En god oppgave, som ser på de nye mulighetene HTML5 gir for utvikling av GIS-applikasjoner på nett. HTML5 er “fremtidens internett”, som kommer til å påvirke hvordan vi bruker nettsider i fremtiden. Mats har sett på hvordan dette påvirker kartsystemer på internett, hva som kan taes i bruk i dag og hva vi kan forvente. Godt understøttet av teori, tester og utvikling, så om du har interesse for kart på nett er dette en oppgave verdt å se nærmere på.

Robert skrev prosjektoppgave om posisjonering inne i bygninger. Han benyttet prosjektoppgaven til å undersøke kvaliteten på et system som gjør nettopp dette. Han fikk også tid til å utvikle han et system som kan sanke inn innendørsposisjoner og lagre disse. Kan ferdigkjøpte systemer brukes til å finne vennene dine på universitetet? Vel, svaret kommer iløpet av våren!

Vi håper såklart flere Geomatikk-studenter velger å legge ut sine prosjektoppgaver, slik at de kan opplyse oss andre. Sitter du på en prosjektoppgave? Ta kontakt med en av oss og fortell hvorfor oppgaven er stilig.

Alexander kan jo fortsatt sies å være student, som for tiden jobber med innendørskart. Google har for fullt begynt å satse på innendørskart, et godt tegn på at dette er et område som kommer til å bli stort. I februar skal han holde et foredrag med tittelen “Cartography of indoor maps for real-time use” i New York City på Association of American Geographers (AAG)-konferansen. I kjent stil planlegger han et populærvitenskapelig sammendrag av temaet, så om du lurer på hva kartografi er, og hva som er så spesielt med innendørskart, sjekk innom Masterbloggen neste måned! Flere spennende masterprosjekter om temaet innendørsposisjonering og -kart er i  planleggingsfasen, så dette er et tema vi vil oppdatere dere på utover hele våren.

Kart kan jo brukes innomhus, det er klart, men de fleste av oss assosierer vel kart med turkart som viser deg hvor langt du må gå på fjellturen før du kommer fram til hytta? De tradisjonelle turkartene som er umulige å brette sammen og går i stykker når de blir våte får nå konkurranse, når Statens Kartverk lanserer  “plastkart” som tåler “alt”. De har til og med laget en promo-video for disse kartene:

http://youtu.be/s5jQu8m2jEo

Dog, om kartene trykkes på plast eller papir, de blir ikke vidre høyteknologiske av den grunn. Derfor er det spennende å registrere at “turfolket” har blitt et vikitg marked for de som jobber med nett og mobilapplikasjoner. Det finnes en mengde applikasjoner som gir deg tilgang til kart med tilhørende tjenester på mobilen, og det har de siste årene dukket opp flere nettsteder som hjelper deg med planlegging og dokumentasjon av turen din. Atle har skrevet et blogginnlegg på bloggen sin som tar for seg dette, ta en titt på innlegget “Turtips på nett” for utfyllende informasjon. Digitale turkart for både sommer og vinter har vist seg å bli svært populære i Norge. Vi tør påstå at Norge er blant verdenstoppen på utvikling og tilbud når det kommer til dette, spørsmålet er om dette gjenspeiler at vi er et folk som er glade i å gå på tur, eller om vi har mange dyktige utviklere som ser mulighetene som ligger i dette markedet?

Som vi nevnte i introduksjonsposten vår er det nett og kart på nett som er vår hovedinteresse innenfor geomatikk-verdenen, noe også dette innlegget bærer preg av. For å veie opp for dette kan vi også nevne at geodesi-miljøet fikk en gladnyhet rett før jul, da regjeringen bestemte at det skal bygges et nytt geodetisk observatorium på Svalbard. Les mer om dette på kartverkets sider: http://www.statkart.no

En annen kuriositet i geomatikk-miljet er at Universitetet i Oslo i disse dager har blitt ferdig med restaureringen av Observatoriet ved Solli plass. Dette var den første bygningen ved universitetet, så viktig var dette bygget at man valgte å utsette byggingen av slottet! Rektor ved OiU, Ole Petter Ottersen, skrev en god kronikk om Observatoriet i Aftenposten i november, vel verdt å lese!

Ellers teller vi ned til årets store begivenhet i Geomatikk-miljøet, Geomatikkdagene 2012, som går av stabelen på Lillehammer i mars. I den forbindelse vil vi kjøre en temauke her på masterbloggen om Geomatikk, hvor vi satser på å få flere geomatikkstudenter til å skrive om oppgaven de er i gang med og tidligere prosjekter de allerede har gjort. Konferansen inviterer spesielt studenter til å sende inn sine bidrag til postersesjon. Så, hvis du har en god idé, kule resultater, eller bare synes det er kult å lage store plakater så sender du inn et bidrag til Geomatikkdagene 2012: http://bit.ly/GD12PosterInvite. Det er til og med premier til de beste som blir akseptert.

Det var smakebitene vi hadde for denne gang, men vi kan ikke påstå at vi klarer å få med oss alt som rører seg. Sitter du på informasjon om noe nytt i geomatikk-verdenen, har du noe å bidra med, eller er det noe du lurer på? Ikke nøl med å kommentere, vi setter pris på engasjement!