Bli kompis med klorofyll

Lesetid: 2 minutter

Har du noen gang tenkt på hvor mye spennende og rart du bruker planter til i løpet av en dag? Som for eksempel mat, klær, materialer, medisiner og pynt? Vi mennesker er avhengige av plantene for å kunne overleve. Likevel har vi lett for å glemme hvor mye bra plantene faktisk gjør for oss i en travel hverdag. Kan jeg ved hjelp av visuelle fortellinger skape større interesse for planter?

Jeg er veldig glad i planter. De forundrer og overrasker meg rett som det er. De fleste av oss har potteplanter hjemme eller på kontoret for å skape trivsel og frisk luft. Kanskje spiste du et eple til lunsj? Har du tenkt på at genseren du har på deg kan være laget av en bomullsplante og at huset du bor i kanskje er laget av plankene fra et grantre? Med prosjektet mitt ønsker jeg at du skal få lyst til å bli bedre kjent med plantene og bli mer oppmerksom på de mange spennende, viktige, rare, nyttige og unyttige relasjonene som faktisk finnes mellom planter og mennesker.

Du synes kanskje at planter er kjedelige skapninger som bare står stille på ett sted hele livet og har en innholdsløs tilværelse. Men tenk om plantene egentlig lever spennende liv som gjør at du får lyst til å bli bedre kjent med dem? Kanskje forbinder du det å bli kjent med planter med vitenskap og biologiundervisning på skolen. Men finnes det ikke også andre og mer personlige måter å møte planter på? Nå for tiden er det dessuten mye snakk om at mennesker utnytter, forurenser og driver rovdrift på plantene. Har vi glemt at mennesker og planter også samarbeider svært bra i mange sammenhenger?

For å undersøke alle disse spørsmålene nærmere har jeg utviklet ulike plantekarakterer. I serien «Bli kjent med potteplantene i blokka» møter du 25 ulike potteplantekarakterer som bor hjemme hos menneskene i en stor høyblokk. Alle potteplantene har sin egen historie å fortelle. Noen synes de får for lite vann, noen føler seg oversett av eierne sine mens andre liker menneskene de bor hos. En av karakterene har problemer med fotosyntesen, mens en annen sprenger grenser og planlegger spennende oppdagelsesreiser i ukjent terreng. Det går til og med rykter om at noen av menneskene i blokka snakker med potteplantene sine, selv om de vet at plantene ikke kan forstå hva de sier. Eller, vent nå litt. Vet de egentlig det?