Masterbloggseminar på Renskaug Vertsgård

Lesetid: 4 minutter

Masterbloggens fagredaktører og bloggere var samlet til masterbloggseminar på Renskaug Vertsgård i Lier, helgen som var. Vi er spredt over flere byer og landsdeler, – en samling har vært lenge etterlengtet.

Vertskapet har tatt godt vare på oss, servert oss god og kortreist mat, til dels produsert på gården, og vært tydelig stolte av det flotte stedet de har bygget opp. Eierne er opptatt av bærekraftighet og å redusere utslipp til luft og vann. Gården ligger på gammel havbunn i et fruktbart ravinelandskap, og har biobrenselanlegg. Biobrenselanlegget nyttegjør seg av overflødig trevirke som omdannes til flis. Utslippet fra fyringen er vann, og asken brukes til gjødsel. Slik får kretsløpstankegangen utløp i praksis.

Foto: Kristin Kokkersvold

Seminaret har vært spesielt fordi det har vært første gang så mange av oss har hatt anledning til å møtes samtidig. Vi har hatt mye å diskutere, både om tekniske løsninger og prinsipper for videreutvikling av Masterbloggen. I tillegg har det sosiale hatt en fremtredende plass. Lørdag kveld ble det avholdt quiz, med Masterbloggens foreløpig eneste mannlige fagredaktør som quizmaster. Deltakerne i quizen viste seg å ha skremmende god kunnskap om “Tortur”, og holdt forventet lavt nivå i kategorien “Sport”

Men selv om vi har hatt det hyggelig og blitt bedre kjent, så har vi ikke bare vært sosiale. Vi har også gjort alvorlige ting og tenkt dype masterbloggtanker. Lørdag og søndag bestod av faglig innhold hele dagen, med presentasjon av ulike ansvarsområder.

Hvem leser Masterbloggen ?

Aslaug presenterte informasjon om brukergrupper. Kjerneleseren er en kvinne mellom 25 og 34 år, og vi vet at det ofte er slik at man best når de målgrupper som er mest lik en selv. Er det et problem? Diskusjonen i etterkant viste at vi ønsker å nå ut bredere, og at vi mangler litt på innholdssiden på naturvitenskap og teknologi. Under workshop på lørdag hadde vi en morsom oppgave hvor vi forsøkte å se for oss ulike typer lesere, også kalt personas. Vi må vel innrømme at fantasien løp litt løpsk hos enkelte, og at vi nå føler vi har fått litt for godt kjennskap til Gunnar, 37 med kajakk, fotoapparat og konto på match.com, og til bachelorstudenten Hanna, aktiv i sosiale medier, tidligere håndballspiller og nå Zumba-frelst. Det blir spennende å se om vi får dem til å lese Masterbloggen.
Renskaug gård, workshop

Foto: Kristin Kokkersvold

Flere innholdstyper i Masterbloggen

Berit la frem planene for Veilederspalten som skal startes opp i løpet av våren. Tanken er at veiledernes funksjon og faglige identitet skal synliggjøres, og at spalten skal fungere som en stafett, hvor veiledere utfordrer hverandre på tvers av institutter, fakulteter og faggrenser. Etter hvert kan det også tenkes at vi får andre faste spalter med eksterne bidragsytere.

Sommeren er en utfordring for oss, i likhet med andre medier. Vi ønsker ikke å legge ut artikler om oppgaver i denne perioden fordi det vil føre til at forfatterne, uteksaminerte masterstudenter, får mindre oppmerksomhet enn de ville fått ellers. Det trengs derfor annet innhold og muligheter for gjenbruk av stoff. Her kom det frem mange gode ideer i løpet av helga.

Utfordringer og forretningsmodeller

En av de største faglige utfordringene vil bli i hvilken retning Masterbloggen skal utvikle seg. Før det kan bli klart, trenger vi å utvikle gode forretningsmodeller. På søndag la Anne, Espen og Line frem forskjellige muligheter for resten av seminardeltakerne. Det kommer etterhvert en egen bloggpost om dette temaet.

Et annet viktig moment som ble diskutert i løpet av seminaret er nytt design, med stor vekt på brukervennlighet. Når vi får det nye designet vil vi også få bedre menyer og oppgraderte og oppdaterte lenkesamlinger. Inntil nytt design og planer for utvikling foreligger, vil vi drøye det litt med å lansere nye spalter og nytt innhold. Det henger til dels sammen med at nye typer innhold krever utvidelse eller endring av formatene våre.

Andre punkter som har vært oppe til diskusjon er om vi ønsker å åpne for generelt medlemskap, og hvordan vi skal lage bedre dokumentasjonsrutiner. Vi har også beredt grunnen for webredaktørkurs i februar ved å gå gjennom hvordan vi lager gode lenker og søkbare overskrifter. Ellers har vi tvitret både spørsmål og inntrykk underveis i seminaret. Søk på #masterbloggseminar.

At Masterbloggen fikk midler fra Nettskap 2.0-ordningen (FAD) i fjor sommer og Fritt Ord i fjor høst har ført til at vi kunne gjennomføre dette seminaret. Det har vært verdifullt, og har ført oss et langt skritt videre med tanke på planlegging og utvikling av konseptet. Seminaret falt pent sammen med Masterbloggens ettårsdag 25. januar, noe som heller ikke er et minus. Vi dro hjem med mange gode ideer og sterk tiltakslyst!


Foto: Janne Lindgren

 • Eva

  Tusen takk for et kjempehyggelig og veldig innholdsrikt seminar! Ser frem til neste kurs : )

 • anne

  Tusen takk for en fin helg med den flinkeste gjengen. Takk til Renskaug som imponerte stort også. Håper vi kan ta turen tilbake:)

 • Kristin

  Takk for en bra helg! Synes vi fikk gjort utrolig mye sammen, og det var veldig hyggelig å endelig få møte alle sammen 🙂

  Er skikkelig inspirert og gleder meg til videre utvikling av masterbloggen.no

 • Ine

  Tusen takk for en kjempebra helg! Det var veldig inspirerende å jobbe med en så dyktig gjeng! 🙂

 • Tusen takk for en flott og inspirerende helg! Det var skikkelig gøy å møte så mange flotte og dyktige mennesker på en gang. Jeg ser frem til neste kurs; gjerne på Renskaug!:-)

 • Ingen sak å ha det topp i slikt selskap. Takk for at jeg får være en del av det!

 • Tusen takk for en bra helg! Jeg synes vi fikk gjort mye og det var veldig hyggelig å endelig møte alle sammen:) Det var også gøy å bo på Renskaug vertsgård -flott sted, flotte verter, god mat og stilige miljøprosjekter.

  Det blir kjempespennende å jobbe videre med masterbloggen!

 • Takker så mye for en veldig fin helg!
  Veldig gøy å møte så mange fine folk, og veldig inspirerende med tanke på å få være med på arbeidet med Masterbloggen fremover. Jeg gleder meg allerede til neste møte. Og gjerne en annen gang på Renskaug vertsgård også 🙂

 • Tipp topp å dra ut i den store verden når gjengen man møter bare er knall. Dessuten tror jeg det var riktig valg av sted for vårt første seminar; rolig atmosfære uten for mye dilldall rundt. Tror det har mye å si for at helga ble så bra 🙂