Geomatikk – hva er det?

Lesetid: 4 minutter
Atle Frenvik Sveen Alexander Salveson Nossum
http://atlefren.net http://alexanno.net
@atlefren @alexanno
Bouvet Consulting NTNU – Faggruppe Geomatikk

 

Vi har gleden av å introdusere et nytt fagområde på Masterbloggen, Geomatikk. Med dette kommer også to nye fagredaktører. I dette innlegget skal vi prøve å introdusere både fagområdet Geomatikk og oss selv. Vi tar det enkleste først: hvem er vi? Vel, vi er Atle Frenvik Sveen og Alexander Salveson Nossum.  Vi har begge en mastergrad fra 2009 i Geomatikk på NTNU. Atle valgte å bevege seg ut i det private arbeidsmarkedet og jobber som IT-konsulent/utvikler. Alexander forble på NTNU og jobber som PhD-stipendiat på Geomatikk.

“Du vet sikkert ikke hva Geomatikk er!” Ikke smart å si til en frisør med en skarp tunge. Svaret “jeg er jo bare en dum frisør” er ikke så hyggelig. Men, sannsynligvis bruker nok denne frisøren minst et aspekt av faget daglig. Geomatikk dreier seg om geografisk informasjon. Dette inkluderer posisjonering, nøyaktige målinger, matematiske modeller av jorden samt analyser og visualisering. Veldig ofte er de synlige resultatene i form av et kart. Men, det kan også være ved å få mobilappen din til å oppføre seg annerledes på bakgrunn av posisjonen din. For eksempel ved å stille klokken din når du reiser eller å anbefale deg restauranter nær deg som vennene dine liker.

Geomatikk som fagfelt deles som regel opp i fire hovekategorier; landmåling, geodesi, fotogrammetri og GIS/Kartografi. Dette er rare betegnelser som er enda mindre kjent enn geomatikk. For å forklare dem vil vi kort beskrive hva de brukes til.

Landmåling er ofte knyttet til byggeindustrien. De oransje menneskene med hjelmer på langs veien, driver ofte med landmåling. Hvis de ser igjennom en kikkertlignende sak, så måler de avstand og høyde. Hvis de holder en pinne med en ufolignende topp, og ser ut som om de kjeder seg, så måler de posisjonen med en avansert GPS.

Geodesi er en slags matematikk for jorden. Jorden er nemlig ikke rund! Den er veldig bulkete og rar og dermed vanskelig å gjøre beregninger på. Dette løses ved å lage matematiske modeller av jorden som er så like en matematisk modell kan bli den virkelige, uformelige klumpen vi lever på. Med disse modellene kan man gjøre analyser. I de siste årene har miljøanalyser blitt veldig viktige, og mye analyser gjøres på hvor mye is som smelter på feks. Grønland og polene.

Fotogrammetri dreier seg tradisjonelt om veldig nøyaktig måling basert på bilder, mest kjent er kartlegging via flyfoto. Mange av teknikkene som brukes i fotogrammetrien er de samme som 3D-TVer bruker idag. Laserskanning og 360 graders panoramabilder er blitt mer aktuelle i den senere tid og har fått mye fokus i fotogrammetrien. Det betyr at vi kan få 3D-modeller med nøyaktighet på under 1 cm over fjell, land og lignende.

GIS/Kartografi er fagfeltet som vi begge primært jobber med.

Blandingen av IT og geografisk informasjon dekker grovt sett dette. Dette er et fagfelt som har eksplodert i de siste 5 årene og som fortsetter å eksplodere. Husker du tiden før Google Maps? Før mobilen din hadde posisjonering? Alexander forsker på muligheter for innendørskart som blir nyttige når posisjonering innendørs blir vanlig. Atle jobber med utvikling av it-systemer som bruker geografisk informasjon, eksempelvis systemer for registering av stengte veger eller oversikt over hvilke kabler som er gravd ned i bakken. Vi synes begge at webteknologi er veldig spennende. Dette kan komme til å påvirke innleggene på masterbloggen, forhåpentligvis i positiv retning.

Geomatikk har også en bransjeorganisasjon, Geoforum (geoforum.no), for private og bedrifter. De organiserer konferanser og kurs samt knytter bransjen sammen på andre måter. På nettsidene deres finner du mer informasjon om fagfeltet samt nyheter og ett og annet om hva som rører seg i miljøet.

masterbloggen.no skal vi være med å sørge for at de nyeste av utvikling og forskning fra både masterstudenter og forskere kommer frem. Vi ønsker også å bringe et lys over hva som ligger i bunnen av geomatikkteknologien som brukes til daglig. Vi ønsker veldig gjerne innspill fra deg! Hva ønsker du å lese mer om? Har du en god idé? Lurer du på hvordan noe fungerer? Er du geomatikkstudent og ønsker å bidra? Legg inn en kommentar under – eller send oss en mail.

  • Velkommen til Masterbloggen 🙂

    Jeg elsker kart og skulle ønske GIS var mitt fagfelt. Nå kan jeg istedet se frem til å lese hva studenter og forskere holder på med, Fikk veldig lyst til å lese mer om geodesi. Aldri hørt om det før og det ser ut som det er hur svimlende avansert som helst. Tommel opp!

    To spørsmål, bare… Her ingen fagretninger innefor geomatikk noe innslag av kvalitativ metode? Hva med relasjonell romforståelse? Noen som holder på med det?

  • Takk! Geodesi kan faktisk bli “hur svimlende avansert” som helst. Men det er mye spennende som gjøres – og veldig mye innen klima. Det er også litt fancy at de på Svalbard har en antenne som hjelper å posisjonere jorden relativt til planeter på centimeternivå(!!)

    Det er en mange fra psykologien som jobber direkte innenfor geomatikk eller samarbeider med geomatikere. Der jobber de med fks. hvilken strategi bruker jenter vs. gutter når de finner veien innendørs (ja, det er forskjell, men begge kommer frem). Denne type studier gjøres også på mer “nevronivå” fks på St.Olavs der de fMRI-scanner deg mens du går rundt i virtuelle ganger. Masse forskning gjøres også på mus, og hvordan de navigerer.

    Av direkte kvalitative metoder så har jeg sett noen eksperimenter fra geomatikkverden som evaluerer ytelsen til systemer som lager perspektivkart/kunst som ser ut som tegninger automatisk. Der brukte de vel en slags kvalitativ metode for å evaluere dette.

  • Wow! Dette blir rett og slett fantastisk.

  • Det er en del forskning på kognitive kart. Dette er “ditt indre kart”, slik du forstår verden. Man har vist sammenheng mellom størrelsen på ditt indre kart (ved hjelp av GIS og intervjuer) og mengden informasjon hjernen lagrer. Man kan si at hjernen lagrer informasjon romlig, at hukommelsen er geografisk. Tenk selv etter hvor mange plasser du husker.

    Det er også vist en sammenheng mellom størrelsen på dette kartet og risiko for Alzheimer. (Jeg finner ikke kilde dessverre.) Problemet er at når man bruker GPS til å finne veien så vokser ikke det indre kartet! Med andre ord: om man bruker GPS veldig mye kan man få alzheimer, dårligere hukommelse og et generellt dårligere liv. Pass på! http://www.msnbc.msn.com/id/40138522/ns/health-mental_health/t/gps-addict-it-may-be-eroding-your-brain/#.Ttc70mNR7ug