Kart på nett er et puslespill

Lesetid: 3 minutter

Den nye generasjonen med kart på nett er på vei! Raskere, bedre og mer nyttig, men først er det utfordringer som må løses.

Stadig flere har blitt vant til å bruke kart på nettet for å finne ting, for eksempel den korteste veien fra et sted til et annet, det nærmeste postkontoret eller bussholdeplassen du skal gå av på for å besøke en kamerat. Men dagens kart på nett er fortsatt ikke noe mer enn en etterligning av det gamle papirkartet. (Riktignok en som man slipper å bruke tid på å finne frem, og ikke minst, slipper å bruke tid på å brette sammen igjen!)

Liker du ikke fargene på kartet? Så skift dem da vel!

I fremtiden kan kart på nett bli bedre og mer interaktive for å hjelpe brukerne enda mer, samtidig som de blir raskere og mer effektive når du trenger dem. Trykk på et hus og du kan få opp informasjon om huset, trykk på en vei og kartet kan få alle bussholdeplasser langs den veien til å lyse opp. Liker du ikke fargene på kartet? Så skift dem da vel! I fremtiden vil kart kunne tilpasses akkurat dine ønsker og behov, og vi er allerede på god vei dit. Men først er det som alltid utfordringer som må løses.

Dagens kart på nett

Illustrasjon av kartpuslespillet

Hvert kart er satt sammen av mange biter.

Det kartet du i dag ser på skjermen din, er egentlig et digitalt bilde akkurat som de bildene du tar med digitalkameraet ditt. Forskjellen er at i stedet for at kameraet tegner det basert på det den ser, er det en datamaskin som har tegnet det basert på informasjon som har blitt samlet inn på andre måter.  Men et nærbilde av hele verden ville være utrolig stort, og hvis man skulle prøve å sende over et slikt bilde til datamaskinen eller mobilen din ville det være nok til å kræsje både din datamaskin, maskinen som prøver å sende den og alle datamaskiner den er innom på veien. Derfor har man i stedet splittet opp hele dette enorme bildet i mange millioner små bilder som hver for seg er lette å overføre og bruke, og så viser man bare bildene fra det området du faktisk vil se på. Du har sikkert lagt merke til at kartet ofte kommer en firkant av gangen mens du bruker et kart på nett.

Problemet med denne måten å gjøre det på er at for datamaskinen din kan det like gjerne være masse bilder av sommerferien din den viser frem, for den ser ikke forskjell på bilder. Mennesker gjør mange ting godt men noen ganger sakte, mens en datamaskin gjør noen få ting veldig raskt. Så når du ser på et kart så kan du med en gang se at det går en vei gjennom midten av kartet, men datamaskinen ser bare noen tall som forteller den at akkurat det stedet på skjermen skal den tegne en prikk med akkurat den fargen. Den aner heller ikke om det har noen sammenheng med fargen på den neste prikken den skal tegne.

Fremtidens kart på nett

For å prøve å gi datamaskinen mer informasjon om hva som vises på kartet, er det mange som nå jobber med noe vi kaller vektordata. Vektordata er selve informasjonen om veier, hus, bussholdeplasser og så videre som brukes til å lage bildene, også de bildene man finner på papirkart. Så i stedet for at man på forhånd bruker vektordataene til å tegne et bilde og så sende over bildet, sender man over dataene og ber brukerens datamaskin tegne det selv. På den måten har brukerens datamaskin like mye informasjon som de som lager kartet, og kan bruke den for å lage en bedre og mer interaktiv brukeropplevelse.

Rett og slett lage et puslespill som legger seg selv!

Problemet her er at å overføre vektordata for hele verden igjen ville være alt for mye. En måte man forsøker å løse det på, er rett og slett å splitte det opp på samme måte som man gjør med dagens bildebaserte kart. Men da vet datamaskinen bare innholdet i hver av disse puslespillbitene, og aner ikke hvordan bitene hører sammen. Min masteroppgave går ut på å utforske måter hver av disse puslespillbitene kan inneholde informasjon som forteller hvilke biter de hører sammen med. Rett og slett lage et puslespill som legger seg selv!

Dette er en spennende oppgave som jeg gleder meg til å ta fatt på fremover, og jeg skal forsøke å holde dere alle oppdatert på hvordan arbeidet skrider frem!

  • Fint oppsummert, ryddig og morsomt. Lykke til med masteroppgave.

  • Spennende tema! Absolutt noe som kommer mer av, spesielt på mobile plattformer. Ser frem til å lese mer om dette!