Realfagsbiblioteket inviterer: PhDDay!

Lesetid: 2 minutter

I morgen, torsdag 5. juni, retter Mat-Nat lyskasterne mot PhDene når realfagsbibiloteket, Universitetet i Oslo, inviterer til PhDDay! Men dagen er åpen for alle!

Link til facebookarrangementer:
http://www.facebook.com/events/252431528295232/
http://www.facebook.com/events/248894901901355/

Taus kunnskap blir satt ord på og glitrende hoder blir satt pris på! Drømmer du om å bruke noen år på å fordype deg i et emne så smalt at bare du og to til forstår hva du snakker om? Lurer du på hva det egentlig vil si å ta en PhD? Vi gir deg muligheten til å kjenne på utfordringene og gledene underveis.

Innblikk – hvordan er doktorgradslivet

Programmet er satt sammen for å sette ord på taus kunnskap, gi deg råd til hvordan du skal overleve det skumleste av alt – disputas prøveforelesning, og kanskje få deg en jobb etter endt kontrakt. Dekan Morten Dælen deler ut heder og ære i tillegg til en pris på 10 000 kr til beste poster – bidragene kommer fra alle institutter på fakultet. Som avsluting kommer Jorge Cham (mannen bak www.phdcomics.com) og setter med sin humoristiske touch fingeren på PhD-livets ups and downs. Realistforeningen stiller sammen med Realfagsbiblioteket opp med “the pub at the end of the universe” og Strøm-Larsen selger pølser og burgere.

Den skumle disputasen!

PhDday2014 braker løs kl 12:00 og innledes av Kristin Vinje, for tiden den eneste stortingsrepresentanten som har doktorgrad, og dekan Morten Dæhlen. Det første temaet på dagsordenen er prøveforelesningen og disputasen. For mange stipendiater står prøveforelesningen og disputasen som et skremmende og tilsynelatende uovervinnelig mål langt i det fjerne. Det finnes ingen formell opplæring i hvordan man skal takle den stressende tiden før disputasen, men med innlegg fra tre som har gjort det, får vi forhåpentligvis noen myter og realiteter opp i dagen! Molekylærbiolog Cathrine Fagernes, fysiker Anja Røyne og medisiner Anne Spurkeland gir oss sine versjoner av “The Final Countdown”.

Viser vei: Sunniva Rose, Jessica Lönn-Stensrud og Ilan Dehli Villanger

Etter gratis lunsj for deltakere og publikum fortsetter programmet med “Do’s and don’ts” kl 13:30. Kjernefysiker og rosablogger Sunniva Rose forteller entusiastisk og dramatisk om sin erfaring som stipendiat og formidler, før mikrobiolog og førstebibliotekar Jessica Lönn-Stensrud plukker opp tråden og med sine egne erfaringer viser hvordan man kan bruke nettsiden www.phdontrack.net for å få tips og gode råd. Deretter vil Ilan Dehli Villanger (ForVeis), tidligere headhunter, prøve å få stipendiatene til å løfte blikket og skue forbi tiden etter stipendiatperioden, i et foredrag der han først og fremst vil gi stipendiater og andre interesserte tips til jobbsøkingsprosessen!

Etter en kort pause vil dagens PhDer virkelig løftes frem når dekan Morten Dæhlen i sitt “Dærnt’s corner” forteller hva han mener en PhD fra MatNat, UiO, egentlig er. Deretter vil han lede postersession med 19 postere fra stipendiater ved fakultetet, og til slutt kåre beste poster. Vinneren får et diplom og en pris på 10 000 kr!

Klokken 15:30 blir det mulig å kjøpe grillmat fra Strøm-Larsen utenfor Realfagsbiblioteket, og inne lader vi opp med Pub at the end of the universe. Vi lader opp til dagens lattermilde høydepunkt, et foredrag ved skaperen av Phd comics Jorge Cham, et foredrag det er enorme forventninger til! Jakten på en PhD, gratis mat, forhold til veileder, undervisning, publisering og fremmedordet prokrastinering er blant temaene som blir satt på spissen og ufarliggjort.

Vi gleder oss enormt og håper å se deg der!