Media og gruvearbeiderne i Chile

Lesetid: 2 minutter

Etter 69 dager innesperret i en gruve midt i ingenmannsland i Chile kom den første av de trettitre gruvearbeiderne opp og ble møtt av et stormende antall journalister. Ettersom jeg nå har i oppgave å skrive en kritisk analyse av hvordan britisk og norsk media dekket saken, skal jeg her gi dere et lite utdrag.

Det var en hjerteskjærende historie, nesten som en prinsessefortelling. I hvert fall ble det fremstilt som en slik fortelling. Og det har blitt kalt årets beste nyhet. Over 2000 journalister verden over var på stedet da gruvearbeiderne steg opp fra de mange kilometerne. For de som fulgte med i live-streamingen kunne man se familiemedlemmer og venner gråtende vente på mennene sine. I tiden før de kom opp fikk man vite litt om livene til mennene, hvor gamle de var og hvordan det stod til med kjærlighetslivene deres. Det var nesten som vi kjente dem allerede før de kom opp. Journalistene tilstede, inkludert hele 26 BBC journalister, fant seg til rette i Camp Hope og snakket med familiemedlemmene. I papirutgaven av The Guardian og i de andre store avisene i Storbritannia fikk vi lese, nesten hver dag, om hvordan gruvearbeiderne klarte seg der nede.

Britisk media hadde hele tiden full oppdatering om hva som skjedde i Camp Hope, med hovedfokus på hvordan det stod til med mennene og hvordan det stod til med redningsaksjonen. Men da de trettitre gruvearbeiderne kom opp, og ble mottatt med glede av hele verden, ble det veldig stille. Gruvearbeiderne har fått livene sine snudd opp ned etter disse dagene fanget nede i gruven, og har nå fått uttallige henvendelser som kan gjøre dem rike (de er jo allerede berømte). Men han som kom best ut av mineaksjonen var President Sebástian Piñera – hvor populariteten hans steg fra 50 prosent til 62 prosent, ifølge Guardian. BBC brukte så mye penger på denne historien at de må kutte ned på nyhetsdekkingen av andre internasjonale hendelser.

I disse dager er det kun noen får henvendelser i britisk presse om hvordan det går med gruvearbeiderne. Den siste historien som kom ut handlet om den spreke Edison Peña som fikk invitasjon av styret i New York maraton til å være med i løpet. I dag kan man se bilder av at han kommer i mål, fulgt av Chilenske flagg i bakgrunnen. Akk. Chile høres ut som et fantastisk land alle sammen. Men det var ingen medier ut av det jeg leste som skrev om gruveadministrasjonens ledelse. Klart nok hyller folket President Piñera nå, men hva skjer om to-tre år når det er de som skal gi sparken til hundrevis eller tusenvis av gruvearbeidere?

President Pinera og media hyllet gruvearbeiderne.

Foto: Rescate Mineros - CC-lisens

Førstemann opp fra gruven Florencio Avalos får godklem av president Pinera.

Foto: Rescate Mineros - CC-lisens

Dette er slike oppgaver jeg må skrive i masteren i International Journalism i London. Kom gjerne med forslag og innspill, oppgaven skal ikke leveres før om en uke!

  • Ida

    Spennende vinkling! Og veldig riktig, det er utrolig hvor stor plass i media denne saken har fått i forhold til hvor stor den er. Hva skjedde egentlig med dem etter de kom tilbake til normalt jordplan? Gleder meg til å lese ferdig resultat!

  • Bra Linn! Er også ganske interessant hvordan de klarte å få et stort oppslag om “trekantdramaet”, han ene som hadde en elskerinne.. kona hadde jo protestaksjon mot å få han hentet opp av gruven..

  • Linn Husby Larsen

    Takk for fine kommentarer begge to. Ja, har lagt merke til trekantdramaet som ble blusset opp noe enormt i noen britiske medier. Veldig interessant å se hvordan ulike aviser vinkler saken!

  • Bettina Charlotte Tykesson

    Det er også spennende å se hvilke medier som blusset opp trekantdramaet og ikke. Tabloidavisene er jo så mangfoldige og treffer et stort publikum. Det er rart hvordan dette har fanget et så stor interesse i media, og spesielt i ettertid av hendelsene. Hvorfor er dette noe som interesserer publikum i en så stor grad? Gleder meg til å lese hvordan du videre skal jobbe med den kritiske analysen av mediedekningen. Og Englands medier mot de norske, samt kanskje en sak om tabloidavisenes vinkling i de to landene? Spennende at du nevner presidentens heltestatus nå, og blir interessant å følge hans populæritet videre.

    Jeg liker skrivemåten din, fin måte å vinkle saken på. Gleder meg til fortsettelse!

  • Lars

    Anbefaler deg å lese John Pilger sin artikkel om det som strengt tatt ble til en farse:
    http://www.truth-out.org/chiles-ghosts-are-not-being-rescued64160

  • Fint innlegg, Linn! Jeg kom til å tenke på noe – er du ferdig med denne oppgaven enda? Eller vil den kunne brukes igjen i andre sammenhenger? Det kunne uansett være interessant å sammenligne dekningen av Chile-ulykken med tilsvarende gruveulykker i Kina. Kina har store mørketall på fataliteter og skader i gruveulykker, og jeg mener å huske å ha lest at de av og til ikke har råd til å redde arbeiderne, så de blir levende begravet.

    Men god tekst! Ser ut som du har likt å jobbe med den! 🙂

  • Linn Husby Larsen

    Tusen takk for innlegg fra dere alle. Jeg skal se nærmere på ulykkene i Kina og sette de opp mot ulykkene i Chile. Har sett på linken jeg fikk av deg Lars og ser at det er mye der som er veldig interessant for min oppgave. Nå har jeg veggene hjemme fulle av Chile-artikler på kryss og tvers så nå er det bare å sette sammen alt å være kritisk. 🙂

  • Kjetil

    Flott innlegg, Linn! Liker måten du skriver på og vinklingen med hvordan media formidlet saken. Må si hele saken ble framstilt temmelig bisarrt. Til slutt virket som om media var mer ute etter å skape en real-life BigBrother episode enn formidling av nyheter. I hvilken grad det sier noe om media eller oss er en annen sak, ettersom vinklingen til media er delvis for å holde oss interesserte…

    • Linn Husby Larsen

      Takk Kjetil, jeg har skrevet litt om at saken ble fremstilt i visse aviser som en slags såpeopera-fenomen. Det hele ble til slutt så overveldende, og nå skal visstnok Brad Pitt lage film om det. Våren 2011 (Spike TV) kommer det til og med ut et realityshow som blir kalt “Coal”. Så er det bare å sette seg ned og gjennoppleve showet med åndeløs spenning!