Fluktforsøk
Lesetid: 3 minutterMasterbloggen har tre faste masterbloggere. I tillegg til at masterstudenter blogger om de ferdige masteroppgavene sine, følger vi også tre studenter som er underveis i sitt studieløp. Dagens innlegg er skrevet av Linn som tar en master i journalistikk ved London Metropolitan University. Mastertilværelsen kan være tøff og krevende i perioder, men tar masterstudenter flukt i bøkenes verden? Eller er bøkenes fluktpotensiale kun et kjærkomment minne fra barndommen?
Glemme verden, lese seg bort.
Av Linn Husby Larsen
Har du noen gang lest en bok som fikk deg til å føle deg bedre? En bok som gjorde at du glemte resten av verden og som hjalp deg med å tenke på en bedre verden? Bøker er for mange en av de mest absorberende tingene som fins i vår verden, spesielt når hverdagen er grå og trist.
Selv om du kun har lest en bok i hele ditt liv kan du antageligvis huske hva den handlet om og hvordan den fikk deg til å lese videre. Jeg gikk på en spørrerunde rundt universitetsområdet mitt i London for å høre hvilke bøker de fleste hadde seg kjær.
Foruten alle de kjedelige bøkene IT-studenten James (20) må lese på skolen har han kun lest en bokserie i sitt liv, nemlig bøkene om Harry Potter. Han sier han følte seg ”løsrevet fra verden da jeg leste dem som en flukt fra virkeligheten” og at bøkene ”ga meg et annet perspektiv på livet.”
Superleseren og advokatstudenten Louise (21) sier boken ”City of Glass”, som handler om demoner, varulver og vampyrer, er den beste boken hun noen gang har lest. Hun sier videre: “Jeg bare elsket å lese den! Jeg kunne bare flykte fra verden inn i deres verden. Den er fantastisk!” Louise følte også med historien om Harry Potter og sier hun til tider klamrer seg til cd-en der Stephen Fry er fortelleren.
Sergi (29) som studerer markedsføring sier han kun kan huske én bok som fanget interessen hans fra da han var 14 år – ”Mario and the Five”. Han ønsket å kunne være som Mario for ”han var så kul og hadde et sånt fantastisk eventyraktig liv.” Nå, som masterstudent, har han ikke tid til å lese bøker, men går heller på kino.
Det er ikke særlig oppsiktsvekkende at denne generasjonen studenter klamrer seg til minnene fra da de leste Harry Potter. De begynte formodentlig å lese den første boken da de nådde puberteten, og dermed kunne sammenligne sine liv med Harry Potter og gjengen.
I stressende tider, som for eksempel i julen eller dager der det er mye krangel og støy, er det lett å bruke tiden å noe annet for å flykte fra disse triste omgivelsene. Vi kan lese aviser, se på film, blogge eller kanskje lese favorittboken din igjen for å unngå å bli mer såret eller sliten. En fortelling, som Harry Potter der virkeligheten er en annen enn din egen, hjelper deg med å holde hodet konsentrert på noe helt annet, som en støvsuger som renser hodet ditt for deprimerende tanker.
Hva gjør en bok så spesiell at du glemmer hverdagen og får deg til å leve i en boble av glede? Boken trenger ikke nødvendigvis være kjempebra skrevet eller ha en lykkelig slutt. Det handler mer om at du, som Louise, Sergi og James opplevde, blir trukket inn i en historie og dens ideer, men mer av alt søke tilflukt. I historier om varulver, demoner og hekser kan folk kan trekke seg inn i et helt annet univers, langt vekk fra sitt eget liv – unike verdener. Så når du har en trist og lei dag og vil glemme hverdagens tjas og mas, finn frem yndlingslitteraturen din og gjem deg.
“I don’t think I can remember a greater comprehensive joy than that of coming to the few last pages and setting the book down, so that the end would not take place at least tomorrow, and sinking back into my pillow with the sense of having actually stopped time.” Alberto Manguel, forfatter av “A History of Reading”
-
Ida
-
Linn Husby Larsen
-