Er du vår nye studentblogger?

Lesetid: < 1 minutt

Skriveglade masterstudenter kan bli studentbloggere på Masterbloggen. Som studentblogger får du konstruktive tilbakemeldinger, blir en del av en trivelig gjeng og du forteller hele verden hvorfor det du driver med er det kuleste som finnes.

Hvis du vil at andre skal forstå det kompliserte du driver med må det ofte forenkles litt.

Hvis du vil at andre skal forstå det kompliserte du driver med må det ofte forenkles litt.
Foto: Argonne National Laboratory, Creative Commons

Fem grunner til å bli studentblogger

  1. Du blir en bedre skribent
  2. Du får bli del av et godt miljø og nyttig nettverk
  3. Du får skrive om det du syns er kult til folk som vil lese om det
  4. Du bidrar til å skape interesse for ditt fagfelt
  5. Du får nye ideer til din egen oppgave

 

Jeg har ofte følt på frustrasjonen over at ingen forstår hvorfor biologi er viktig. «Hva gjør egentlig en biolog?», spør folk ofte, og hopper hurtig videre til neste samtaleemne. De aner virkelig ikke.

I kommentarfelt under vitenskapssaker i nettavisene er det ofte en hel gjeng som mener at mye av forskningen er totalt unyttig. At det ikke har noen samfunnsverdi overhodet. Frustrasjonen over den manglende forståelsen må bare legges til side.

Det er ikke de som ikke forstår, det er vi studenter og forskere som ikke formidler godt nok.

En som har skjønt dette er doktorgradsstipendiat Åsmund Eikenes. Han har gått fra å snakke om “hormonregulering av membranprotein som er dysregulert i nokre krefttypar og kan bidra til å endre samspelet mellom ulike celletypar som er resistente mot nokre typar kreftbehandling”, til “ny og banebrytande kreftbehandling for alle.” Han har lært seg å leve med at detaljene må sløyfes. Da blir det med ett lettere, og morsommere, for folk å henge med.

Med det i bakhodet presset jeg meg selv til å sende inn min søknad om å bli studentblogger for Masterbloggen. Jeg måtte bli en bedre formidler. Jeg hadde veldig lyst å begynne å blogge, men det var også fryktelig skummelt. Jeg tenkte at jeg slett ikke kunne nok fag til å blogge om det, at jeg i hvert fall ikke var flink nok til å skrive, og at jeg virkelig ikke hadde noe interessant å dele med omverdenen. Ett år senere angrer jeg ikke et sekund på at jeg trykket «send» den dagen, tvert om. For hos Masterbloggen er det faktisk ikke så skummelt å blogge.

Du er ikke alene

Hvis du, som meg, har lyst til å bli en mer dreven formidler, er Masterbloggen det perfekte stedet å starte. Her finnes en arena for masterformidling, og vi kan dra nytte av hverandre. Som studentblogger får du tilbakemelding på innlegget ditt ikke bare én, men to ganger, før det publiseres, først av en fagredaktør, siden av sjefsredaktøren. Det er i denne prosessen jeg syns jeg lærer absolutt mest.Det gir også en veldig trygghet å vite at noen andre har gått god for teksten din, og den er sannsynligvis blitt enda noen hakk bedre på veien.

Du får også være med på månedlige redaksjonsmøter med en gjeng hyggelige og dyktige folk. Og hvem vet, kanskje er det et nyttig nettverk for fremtiden?

Skriv om det du syns er viktig

Sliter du også med å få folk til å forstå hvorfor det du skriver om er gøy og viktig? Her kan du fortelle hvorfor akkurat det du studerer er verdens mest spennende fagfelt, og hvordan du skal redde verden.

Kanskje er det dine innlegg som åpner fremtidige studenters øyne for ditt fag.

Kanskje til og med en politiker får med seg et poeng eller to.

Som bonus slipper du å fortelle om dine bemerkelsesverdige funn til folk som egentlig ikke er interessert, for her ønsker faktisk leserne å lese om det du driver med.

Bedre forståelse av egen oppgave

Midt i den velkjente masterboblen er det lett å miste helheten i det du holder på med. Jeg tror de fleste kommer til et stadium hvor man lurer litt på hvorfor man valgte den mest idiotiske og unyttige masteroppgaven av alle. Da syns i hvert fall jeg det er deilig å legge fagartiklene til side, og skrive et blogginnlegg om hva jeg driver med.Det tvinger meg til å se masteroppgaven i et større perspektiv,  og minner om at mitt lille fagfelt er en viktig brikke i en større sammenheng.

Det sies at dersom du ikke kan formidle det du driver med til et barn, har du ikke selv skjønt ditt eget felt godt nok.

Å skrive et blogginnlegg krever forenkling, og ofte må du tenke litt annerledes enn du er vant til. Sånt kan det bli mang en aha-opplevelse av, og kanskje nye spørsmål og ideer som vil styrke ditt videre arbeid.

En styrket CV

«God skriftlig fremstillingsevne» dukker stadig opp som kvalifikasjon i stillingsannonser. Uansett yrke er det å kunne skrive godt og å formidle et budskap veldig viktig. Å blogge om masterarbeidet er en nyttig erfaring som vil bli satt pris på av mange flere enn deg selv. Du er sannsynligvis landets fremste ekspert på akkurat det smale feltet du skriver om, og da finnes det ingen bedre til å formidle kunnskap om akkurat det.

Og hvem vet, kanskje blir du så bitt av formidlingsbasillen at du gjør som tidligere studentblogger Anna Blix, og får en formidlingsjobb?

Har du lyst å være med på laget? Ta kontakt med ansvarlig redaktør Thomas Olafsen på kontakt@masterbloggen.no