Datainnsamling i paradis?
Lesetid: 3 minutterMauritius ser ut som et paradis for de fleste mennesker, med sine kritthvite strender og det krystallklare vannet. Men det er også et av de mest økologisk påvirkede og nedgraderte stedene i verden.

Mauritius er bl.a. en populær destinasjon for bryllupsreiser.. Photo: Thierry Bazerque, St. Regis, Mauritius
Valgets kvaler
Jeg begynte på master grad i økologi ved NMBU i Ås i fjor høst. Jeg begynte på spesialiseringen “generell økologi” som omfatter mest vår boreale del av verden. Men etter kort tid ble jeg dratt over til den andre siden. Det vil si den tropiske delen av verden.
Med en tidligere bachelor grad i internasjonale miljø og utviklingsstudier, også ved NMBU, var ikke dette er helt ukjent felt for meg. Jeg hadde blant annet vært på to feltkurs i Tanzania, hvor jeg fikk en ordentlig smakebit på både utvikling i et fattig land og nettopp tropisk økologi.
Jeg interesserer meg for alle mulige verdens dyr og deres miljø, så det skulle ikke bli lett å finne et master projekt! Første tanken var rovdyr, siden de for tiden opptar mye av min oppmerksomhet. Men etter en liten prat med professor Torbjørn Haugaasen, fikk jeg plutselig presentert en nokså uvanlig og fristende mulighet.
En stor økolog og bekjent at Haugaasen, Professor Vincent Florens kom med et forslag, et sommerfugl prosjekt på Mauritius, uti det indiske havet. Så da hoppet jeg rett og slett over fra rovdyr og kulde over til søte sommerfugler i tropene!
I dag er jeg glad for spesialiseringen min, og tropisk økologi trenger sårt flere forskere. Som min nåværende veileder Haugaasen sa; det er der mesteparten av biodiversiteten finnes, og det er der det trenges flere forskere. Og det er her eventyret mitt skal begynne. Jeg føler at jeg er utrolig heldig som får muligheten til å dra til et så eksotisk og flott sted og studere nettopp det jeg brenner for.
En nærmere titt på saken
Mauritius var en urørt naturperle før menneskene fant veien dit, og øya ble kolonisert for første gang for ca 370 år siden. Etter det har befolkningstettheten økt og store plantasjer (for det meste sukkerrør) erstattet innfødt skog. Skogen som er igjen i dag tilsvarer ca 5 % av dens tidligere omfang.
Og skulle ikke det være nok, så sliter disse 5 % med et ganske så alvorlig tema innenfor økologi. Nettopp eksotiske arter som kommer inn og tar over for de innfødte. Øyer er generelt utsatt for innvandring av eksotiske arter, og har ofte en stor del endemiske arter som lett kan dø ut.
Mennesker tok (og tar) med seg diverse plantearter og dyr som nå har spredt seg på øya og utkonkurrerer de innfødte. Professor Florens er en person som forsker på nettopp dette og hvordan man effektivt kan fjerne de inntrengende artene for at de innfødte skal komme tilbake.
Nå er det dessverre for sent for mange av de, som bl.a. den store ikke-flyvende fuglen Dodo. Men det finnes enda håp, bl.a. for sommerfuglene.
Turister, bare kos dere på stranda dere. Jeg skal ut i skog, fukt og insektsverm!