Å gjøre oppgaveskrivinga til en fest

Lesetid: 5 minutter

Jeg er i gang med å skrive selve masteroppgaven min. Det er både frustrerende og fantastisk. Her får du mine erfaringer så langt.

Tidligere har jeg skrevet noen egenerfarte tips om hvordan man kan komme seg gjennom dataanalysene. Det er ikke til å stikke under en stol at masteroppgaven kan bli en nesten uoverkommelig prosess. Jeg har likevel erfart at enkle grep kan gjøre prosessen raskere, morsommere og mer oversiktlig. Her kommer de helt ubeskjedne tips som gjør at jeg får til (forhåpentligvis – la oss ikke selge skinnet før bjørnen er skutt) å levere masteroppgaven min i tide.

1. Ha god tid!

Selvfølgelig må man starte tidlig nok innen fristen for levering går ut, men for meg handler også om å ha tid nok i løpet av dagen og i løpet av uka. Jeg setter helst av hele uker til skriving – da er du inne i oppgaven når du jobber med den, og slipper å bli avbrutt av andre oppgaver. I tillegg setter jeg av uker eller dager til skriving av bestemte deler av oppgaven, og har frister for meg selv for når første- og andreutkast av introduksjon eller materiale og metoder skal være ferdig. Å skrive en time om dagen, før eller etter andre oppgaver, er lite produktivt, i hvert fall for meg.

2. Hvordan fungerer du best?

Heldigvis er ikke ryddig skrivebord veien til skrivesuksess for meg.

Noen foretrekker å sove hele formiddagen, og jobbe hele natta. Andre vil helst være ferdige med dagens økt klokka tre. Noen kan jobbe 13 timer i strekk, andre sitter bare og stanger hodet i skjermen fra den femte timen og utover. Det viktigste er å ikke få dårlig samvittighet fordi noen er på lesesalen før deg, men finne ut hvordan du best kan skrive deg gjennom oppgaven. Hvis du trenger en times lunsjpause, er det kanskje lurt å ta det, heller enn å sitte og rote på internett en halvtime etter lunsjen. Finn ut om det er best å sitte på lesesalen, en kafé eller på biblioteket. Personlig er jeg kjent som A-maskinen, fordi jeg foretrekker å være på lesesalen klokka 8 om morgenen. Jeg skulle ofte ønske jeg hadde evnen til å sove lenge, men det gjelder å utnytte de genetiske feilene man har fått.

3. Drep tidstyvene

Sosiale nettsamfunn og nettaviser kan være dreperen for en produktiv dag, eller gi nyttig info du trenger underveis. Jeg merker at jeg gjerne vil prokrastinere straks jeg skal formulere en litt vanskelig setning. Plutselig finner jeg meg selv en halv time senere, med masse kunnskap om alle hundene som selges på finn.no. Uten å ha formulert den vanskelige setninga, og uten den dype konsentrasjonen om oppgaven. Søkehistorikken min inneholder alt fra “How to knit a Triceratops” til “Why standardize variables”, og de fleste av disse søkene omhandler nok dessverre ikke oppgaverelevante temaer. Hvis du ikke har en vilje av stål, er kanskje blokkering av tidstyvene det beste? Jeg bruker en add-on til nettleseren Firefox som heter Leechblock der jeg kan spesifisere hvilke sider som skal være blokkert hvor lenge.

4. Fritid er fri tid

Ingen fritidsproblemer med denne tassen i hus. Eller som her; i telt.

Ingenting er så slitsomt som å bare tenke på oppgaven når du egentlig har fri. Bestem deg for hvor mye tid du skal bruke på oppgaven hver dag, eventuelt hva som skal være ferdig når du gir deg for dagen. Ta fri etterpå. Gjør ting som ikke innebærer å sitte foran en skjerm. Tok du en øl for mye i går, eller er du skikkelig forkjølt? Hvis hjernen ikke virker, syns jeg ikke at det er vits å tyne den. Ta fri, istedenfor å bli frustrert over at du sitter og ikke får skrevet noe. Jeg lar ofte datamaskinen bli i sekken når jeg kommer hjem, og har i tillegg klart å fylle livet mitt med to tidsslukende fritidsinteresser: hunden Masja og sporten Roller Derby, og har vel heller problemer med at jeg ikke har tid nok til å sitte på lesesalen…

5. Verden er større enn oppgaven din

Hvis det eneste du kan snakke om på fritida er masteroppgaven din, da vil jeg påstå at du har et problem. Det er viktig å innse at verden er større enn din egen lille navle. Klart oppgaven din er viktig, men den bør ikke være altoverskyggende. Det er sunt å ha noe annet å drive med på fritida, enten det er fluefiske, frimerker eller fotball. Jeg opplever at hvis jeg tenker på noe helt annet enn masteroppgaven når jeg har fri, er det lettere å konsentrere seg om den når jeg skal det.

6. Lagring

Ingenting er så trist som å se etterlysninger i studentavisa etter minnepinner med masteroppgaver på. Teknologien er til for å brukes, og det finnes massevis av digitale lagringssteder som gjør at du aldri kan miste oppgaven din. Dropbox er et eksempel. Her kan du lagre filene dine på nett, og du har tilgang til de overalt. Du kan installere Dropbox på maskina og telefonen, og slik vil den nyeste versjonen av dokumentet ditt automatisk oppdateres alle steder du jobber på det.

7. Sett deg mål

Jeg liker å bestemme meg for hva jeg skal greie på en uke, og så planlegge dagens oppgaver ut fra ukemålet. Jeg har satt opp en plan over resten av oppgavearbeidet mitt til jeg er ferdig. Det inkluderer alle delmål og hovedmålet: å levere en bestemt dato. Slik vet jeg hva jeg krever av meg selv til enhver tid, samtidig som det er lett å holde oversikt i en uoversiktlig prosess. At planen kan revideres underveis er jo bare et pluss; plutselig tar noe mye lengre tid enn man trodde.

Disse tipsene har gjort at skrivearbeidet for meg er morsomt og veldig lærerikt, samtidig som jeg føler at jeg får utnytta tida maksimalt. Det viktigste til slutt er jo å ha det gøy underveis. Jeg jobber best hvis jeg føler at jeg får til ting, og det gjør jeg ved å være strukturert og sette meg så små mål for hver dag og hver uke at det alltid er noe å feire. Slagordet er at oppgaveskrivinga er en fest. Mulig at festen har noen litt slappe timer innimellom, men målet er at denne festen skal huskes som den beste i løpet av hele studieperioden.

PS: er det nå jeg skal innrømme at jeg begynte å skrive denne bloggposten da jeg strevde med en vanskelig setning i masteroppgaven og ikke kom inn på facebook?

  • Gode råd, dette her!

    Jeg har bare et lite råd å legge til: DropBox er bra saker, men ingenting er 100% sikkert. Selv om det ikke er veldig sannsynlig, kan det skje et eller annet enten med systemene til DropBox, kontoen din eller tilgangen din til denne.

    For all del, fortsett å jobbe i DropBox til daglig (jeg gjør det sjøl), men ta en ekstra sikkerhetskopi en gang i mellom, for eksempel på en minnepinne, en ekstern harddisk – eller på noe så gammeldags som en brennbar DVD/CD.

    Nå er det vel på tide å leve som jeg lærer – det er nemlig altfor lenge siden jeg gjorde dette….

  • Anna Blix

    Enig, Sungame, ingenting er sikkert…. Jeg er skikkelig dårlig på minnepinner og eksterne harddisker, men sender en kopi til meg selv en gang i uka (eller oftere hvis produksjonen er veldig høy) til flere epostadresser (merk fila med dato så det ikke blir tull) og har også R-skript og figurer liggende flere steder enn i DropBoxen. For det er jo ikke bare den ferdige teksten som er oppgaven! Kjipern å ikke bare måtte skrive oppgaven på nytt, men også gjøre alle dataanalysene fordi du ikke lagra det du dreiv med. Alt legges også jevnlig på universitetets server, så er jeg ekstra sikker. Og som du – jeg gjør det igjen nå 🙂

  • Bra! Det virker som om du har full kontroll!