Masterbloggens Mastertips: hvordan komme igang

Lesetid: 3 minutter

Det er ikke alltid lett å komme igang med en masteroppgave. Kanskje du sliter med valg av tema, kilder eller rett og slett ikke vet hvor du skal begynne.

Derfor har masterbloggen samlet sine topp ti tips for å hjelpe deg å komme igang:

Ikke vær redd for endringer

Oppgaven, problemstillingen og metoden din kommer mest sannsynlig til å forandre seg flere ganger i løpet av skriveperioden. Problemstillingen blir gjerne tilpasset etterhvert som du lærer mer om temaet og det er en naturlig del av masterskrivingen å endre på den etterhvert. Det viktigste er å sette igang, enten det er i form av å finne kilder eller skrive intervjuspørsmål. Blir du ikke fornøyd så kan du alltid ta det vekk senere.

Vel ett tema du liker

De aller fleste blir lei av oppgaven sin på et eller annet punkt i prosessen. Derfor er det desto viktigere å velge et tema du brenner for. Hvis du velger et tema du allerede har lite interesse for av ulike grunner, er det mye høyere sjanse for at du mister motivasjonen. Prøv å tenk ut forskningspørsmål som du føler er viktige innenfor ditt felt. Hvis du selv føler at dette er viktig tema å forske på innenfor ditt felt, desto lettere blir det å motivere seg selv til å gjøre det.

Ikke heng deg opp i sidetall

I likhet med problemstillingen din er lengden på oppgaven din noe som kan forandre seg hele tiden. Du kommer mest sannsynlig til å kutte flere sider enn du skriver, men det er del av prosessen. Det er viktig å huske på at de aller fleste ikke vet hvordan oppgaven kommer til å se ut til slutt. En stor del av forskningsarbeidet handler om å ha et åpent sinn.

Sett faste arbeidstider for deg selv

Å skrive en master er en fulltidsjobb, selv om de aller fleste må ha betalt jobb ved siden av, og det er viktig å behandle den som en. Pass på å sette av nok tid til å skrive oppgaven, og prøv å opprettholde de bestemte tidene så godt som mulig. Det er ikke alltid lett å kontrollere hvor mye og når man jobber, men desto viktigere blir det å være strukturert i arbeidet.

Ha en fast arbeidsplass

Om dette enten er hjemme på hybelen eller på lesesalen, så er det viktig å ha en fast plass man vet man kan få mye unnagjort uten mange distraherende elementer. Lesesalsplassen kan være et godt utgangspunkt for de aller fleste siden det er få distraherende elementer der og det er en plass du kan dedikere til skrivingen. Hvis man har strenge regler for hvor man skal jobbe og når er det også lettere å slappe av når man kan.

Diskuter oppgaven ofte

Om det er enten medstudenter, romkamerater, venninner eller mamma eller alle sammen så er det alltid lurt å diskutere oppgaven med så mange som mulig. Jo mer du tenker over oppgaven din jo mer effektiv blir du når du først setter deg ned for å skrive. Selv om ikke alle kan ha like god innsikt i temaet ditt som du hjelper det ofte bare å si noe høyt før man innser om det er riktig vei å gå eller ikke.

Sett telefonen på flymodus

Hvis du er like avhengig av telefonen som jeg er så kommer ikke dette til å være enkelt, men å skru telefonen og sosiale medier av i ihvertfall et par timer dagen kan gjøre underverker for produktiviteten.

Hold fritiden hellig

Det kan være fristende å jobbe lange dager, spesielt når det nærmer seg innlevering. Derfor er det viktig å huske at oppgaven din måles ikke på tid benyttet på lesesalen, men på hva du har brukt den tiden på. Husk at du må høre på kroppen og passe på å hvile skikkelig ut. Det gjør at du blir mer produktiv neste gang du drar på lesesalen og gjerne får mer gjort på kortere tid.

Sett deg små realistiske mål

Å skrive en masteroppgave kan ofte føles overveldende. I starten kan det være vanskelig å vite hvor man skal starte. Derfor kan det være lurt å sette seg små oppnåelige mål slik at man kan føle at det går fremover selv om det kanskje ikke er synlig i antall sider skrevet. Her kan det lønne seg å rådføre seg med veileder om hva som er realistisk. Lag mål for hva du vil oppnå i løpet av en måned, og så lag en plan for hver uke om hvordan du skal nå dette målet. Jo mer du planlegger, jo større sjanse er det for at du faktisk får noe gjort når du setter deg ned for å jobbe.

Ikke sammenlign deg selv med andre

Sist men ikke minst er det viktig å huske på at alle jobber på forskjellige måter. Noen skriver fra første stund, andre har oppgaven stort sett i hodet før de fører den ned. Så om sidemannen har 45 sider og du har 25 betyr ikke det at dere begge ikke kan levere i tide. Forskjeller i forhold valg av tema og problemstilling kan også spille inn. Det er viktig å huske på at vi er forskjellige når vi jobber.

Har du noen tips eller triks til hvordan man kan skrive en god masteroppgave? send mail til mailto:kontakt@masterbloggen.no

  • Alexandra Høle

    Det høres ut som fornuftige tips.. Nå er det bare å gjennomføre tipsene 😛