Akademia ned fra sin høye hest

Lesetid: 2 minutter

Det var en gang en liten by. I utkanten av byen var det en liten høyde. Og på den høyden lå det et universitet. Universiteter trives best på høyder skal man tro Marit Slotnes, Morgenbladet 4. juni 2010. Der har universitetene fred til å tenke høyt, samt nyte oversikten over byen fra en nødvendig distanse.

For mange nede i byen gled universitetet umerkelig inn i landskapet som et slags luftslott. Til dette følte universitetet seg ambivalent. Det er tross alt ikke enkelt å forklare viktigheten av sitt embete når man er forvaltere av Hva, Hvem, Hvorfor og Hvordan. Men samtidig var anerkjennelse noe universitetet anså som et gode.

Byen levde og åndet i en tid som føltes svært fragmentert og mangefasettert. Fragmenteringen og mangefasettertheten var like ut blåst ut av proporsjoner! For ut av det blå oppsto nye kommunikasjonslinjer og informasjonsstrømmer med tilsynelatende helt ny regler. Frem vokste nye arenaer med en snedig tendens til å publisere tanker om Hva, Hvem, Hvorfor og Hvordan over en lav sko. Denne omveltningen ble kalt den elektroniske offentligheten, og skal vi tro Martin Grüner i Prosa 03|10 begynte universitetene snarlig å flytte inn i splitter nye digitale luftslott.

Reality check

Det er godt Martin Grüner taler i klartekst. Debatten har rast siden de to innleggene, lenket til ovenfor, så dagens lys. (Legg gjerne i lenker til andre relevante innlegg i kommentarfeltet.) Innvendingene er forutsigbare og faktisk ikke veldig annerledes enn vanlige argumenter agitører for sosiale medier har stått ovenfor når bruk av sosiale medier promoteres for andre bransjer. Høyt arbeidspress, de sosiale medienes uoverskuelige natur, roi (return of investment) og prioriteringenes orden er innvendinger vi er vant til å nikke forståelsesfullt til.

Universitetsmiljøene vil komme på banen. Vi kan godt ta debatten. Men premissene ligger der ganske klart i dagen: For å legitimere akademikeres såkalte frie posisjon og faglige styrke, må denne utøves i offentligheten. Aldri før har det vært lettere å dokumentere, tracke og skape en infrastruktur rundt denne virksomheten. Det spørs om ikke det er vi som er aktive i sosiale medier som burde se oss selv i speilet. Med akademikere som trente kommunikatører, debattanter, og premissgivere i offentlighetens meningsutveksling, må vi alle fokusere litt mer. Jeg holder på hatten allerede. Og gleder meg til å fortsette med å gli langs universitetenes langside.

Masterbloggen.no. Med fem måneder på nakken er vi fortsatt rykende ferske. Men vi har nye kort i ermet, en nettskapfjær i hatten og noen interessante planer i skjortelomma. I løpet av høsten vil Masterbloggen bringe nye aktører inn på teppet, vi kommer til å være litt fysiske og ikke minst utvide vår tematikk. Det er nemlig sånn at ulike aktører ønsker å legge egne puslebiter på Masterbloggen. Heldigvis kommer noen av de nye stemmene fra universitetsmiljøene selv, og vi håper flere følger etter.

PS. Ta gjerne kontakt, kjære universitetsledelser.

 • Hei,

  Jeg har akkurat nå lagt ut en lenke til Masterbloggen på min egen blogg (http://morten.ifi.uio.no/). Dette er et strålende tiltak og om kort tid skal jeg skrive om dere på min blogg, og ikke minst anbefale alle våre masterstudenter å formidle deres arbeider gjennom masterbloggen. Dere trenger litt naturvitenskap og teknologi 🙂

  Vennlig hilsen
  Morten

  PS: Gratulerer med tiltaket

  • Kristin Kokkersvold

   Hei Morten!
   Klart vi trenger naturvitenskap og teknologi 🙂 Vi er på jakt etter fagredaktører innen disse fagområdene, så spre gjerne ordet på Ifi! Link gjerne til stillingsannonsen vår når du skriver om oss. HCI og UX ligger under mitt fagområde, så studenter på Ifi som skriver oppgaver som er inne på disse emnene vil jeg gjerne komme i kontakt med.

   • Hei Kristin,

    Jeg skal få med stillingsannonsen. Regner med å få ut en artikkel til uka, men det ligger tre-fire andre som må ut først (tror jeg)!

    Morten

 • anne

  Hei Morten,

  Du har helt rett: Vi trenger litt naturvitenskap og teknologi! Vi håper på å rekruttere fagredaktører i løpet av høsten. Enn så lenge tar vi likevel imot innlegg på fagområder som ikke er listet opp hos noen fagredaktører.

  Så hyggelig at du lenker opp til oss! Omtale og anbefalinger setter vi også veldig stor pris på. Topp 🙂 Kjempegøy å høre fra deg.

  Hilsen Anne | masterbloggen

  • Hei Anne,

   Nå er jeg ute med mitt innlegg om Masterbloggen (http://morten.ifi.uio.no).

   Håper det dukker opp noen gode fagredaktører blant våre teknologer, naturvitere, nerder og geeker.

   Morten

   • anne

    Hei Morten!

    Vi er allerede i kontakt med en kjempe interessant skribent fra ditt institutt. Tusen takk for formidlingsgleden 🙂

    Vi skal jobbe med vår lenkesamling over høsten og vil lenke opp til bloggeiere som kommuniserer med oss, slik som du. Vil holde kontakten!

    Anne

 • Dere må jo begynne med den første “internett er en flopp”-artikkelen fra Slotnæs: http://morgenbladet.no/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100521/OAKTUELT/705219911
  Her begynner hun med å innrømme at hun ikke bruker verken Facebook eller Twitter, noe som er et litt smalt utgangspunkt for kommentaren om at disse kanalene i seg selv “undergraver fundamentet demokratiet står på”.

  Ellers har jo debatten gått i samme bladet.

  • anne

   Hei Sindre

   Takk for lenke 🙂 Smalt utgangspunkt – nesten skandaløst?

   Anne

 • Pingback: Masterbloggen « Dærnt's Corner()

 • Pingback: Masterbloggen « Dærnt's Corner()

 • Pingback: Masterbloggen « Dærnt's Corner()