Au, det gjør vondt i skjæringspunktet
Lesetid: 2 minutterEt av målene med Masterbloggen er å skape en ny sjanger i skjæringspunktet mellom blogg og tidsskrift. Men er ikke blogg og tidsskrift motsetninger som vanskelig lar seg forene? Blir det ikke litt som å drikke årgangsvin til lapskaus? Kan vi lykkes?
Som Anne var inne på forrige gang vi oppsummerte status for Masterbloggen er en av de tilbakevendende diskusjonene i redaksjonen den om hvor mye vi skal redigere og bearbeide i innsendte bidrag. Hvor mye blogg skal vi være? Hvor mye tidsskrift skal vi være?
Blogg takk, men nei takk
Mens tidsskriftsartikler ofte både har vært gjennom fagfellevurdering og redaksjonell bearbeiding før de publiseres, kommer blogginnlegg mer rett fra levra og ut på nett. Ofte har de en personlig stil og ”tone of voice”. Tidsskriftsartikler justeres ofte for å følge en bestemt språknorm, og mister kanskje på den måten noe av forfatterens eget preg.
I tidsskriftene er artiklene ofte oppdelt i sjangre med spesifikke stilistiske trekk, slik som essay, kronikk, intervju eller forskningsartikkel, som gir leserne noen holdepunkter i forhold til hva de kan forvente av teksten. På en blogg er innleggene ofte ikke spesifisert videre. Selv om tagger gir forventninger til innholdet kan du bli overrasket av formen. I kommentarfeltet kan du få utdyping av de problemstillingene som interesserer nettopp deg, og en slags fagfellevurdering gjennom andres nyansering.
I Masterbloggen har vi ingen spesifikke formkrav, men samtidig en redaksjon av fagredaktører som ligner mer tradisjonelle tidsskriftredaksjoner.
Impulskontroll
For meg med redaksjonell bakgrunn, særlig fra webmedier, rykker det umiddelbart i redigeringsmuskelen når jeg ser en tekst med et spennende, men mindre tilgjengelig innhold. Jeg er dressert til å skrive etter prinsippet om fallende viktighet, og sliter egentlig med å skrive tekster som ikke kan bygges opp etter den omvendte pyramiden, slik som denne for eksempel, der jeg forsøker å reflektere mer enn å referere. Det enkleste for meg ville vært å lage en kort nyhetssak om brukerstatistikken.
Men med et faglig budskap blir slike tekster kanskje forflatende og overflatiske, til og med kjedelig. I redaksjonen har vi for eksempel diskutert om mer frie refleksjoner rundt skrivingen av masteroppgaven og problemstillingen er vel så interessant som en stram presentasjon av resultater og funn, slik en ofte ser i artikler i vitenskapelige tidsskrifter.
Ufarlige voksesmerter?
De siste ukene har vi publisert to metainnlegg som begge på hvert sitt vis sier noen om Masterblogg-prosjektet.
Ove Dalen har skrevet en perfekt tekst om det å skrive gode webtekster. Teksten er i seg selv et eksempel på budskapet. Men slike tekster kommer sjelden av seg selv. Med skrivetrening, gode tilbakemeldinger til forfattere og mer redigering kan flere tekstene her på bloggen ligne mer på Dalens tekst.
Tengel Sandtrø har på sin side påpekt at de tradisjonelle publiseringsformene i akademia, som tidsskriftene er et typisk eksempel på, sliter i den nye publiseringsverdenen der nettopp blogger vinner terreng. Redaksjonell bearbeiding og strømlinjeforming er kanskje ikke veien om vi vil være en kanal for tverrfagligdebatt mellom studenter, media og allmennheten?
Eller er det nettopp gjennom kombinasjonen av den gode, og ofte redigerte webteksten og bloggens personlige og dialogvennlige stil Masterbloggen skal sikre sin eksistens? Er det her skjæringspunktet er?
For meg er spørsmålene i øyeblikket flere enn svarene. Masterblogg-prosjektet utfordrer meg, og trykker på noen såre punkt. Det gjør litt vondt der midt mellom tidsskriftets x-akse og bloggens y-akse. Men jeg tror det er ufarlige voksesmerter.
Pingback: Tweets that mention Dette er riktig lenke! -- Topsy.com()
Pingback: Hvem er årets masterblogger? | Masterbloggen()