6 tips til deg som skal søke jobb

Lesetid: 4 minutter

Har du begynt å løfte blikket opp fra skriving av masteroppgave og lurt på hvor lyset i enden av tunnelen fører til? Svetter du litt i håndflatene når du tenker på hva levering av oppgaven betyr – at du må begynne å søke jobb?

Det er lett å glemme at det å søke jobb faktisk er en jobb i seg selv og krever en strukturert tilnærming. Som ved masteroppgaven legger du en strategi, sonderer terrenget og drøfter muligheter. Det gjelder å ha litt krefter igjen for å klare å lande drømmejobben du har hatt i tankene så lenge. Og var det ikke derfor du jobbet så hardt med masteroppgaven – fordi du ønsket en god jobb etter studiene? Her følger noen tips til deg som jobbsøker som jeg håper kan hjelpe deg på veien:

Gå på jobbsøkerkurs

De fleste universiteter og høyskoler tilbyr i dag jobbsøkerkurs, cv-skriving workshop, individuell veiledning. Disse synes jeg absolutt at du skal benytte deg av. Det kan høres tørt og kjedelig ut å gå på jobbsøkerkurs, men de skal ikke undervurderes. Ofte ser man seg blind på sin egen CV, så her kan du få profesjonell hjelp til å arbeide frem en god CV.

Ha en oppdatert LinkedIn-konto

LinkedIn er blitt mer og mer populært i det siste og nå er flere enn 1 000 000 nordmenn på LinkedIn. Dette vet de som er på jakt etter unge talenter. Det er derfor stor mulighet for at din fremtidige arbeidsgiver også er der og at de leter aktivt etter deg som kandidat. Derfor er det viktig å lage en profil som viser hva du har studert og hva du har av erfaring.

Husk å synliggjøre stikkord i profilen din som en mulig arbeidsgiver kanskje legger inn som søkeord. Og husk også at et fint bilde av deg er essensielt her – gjerne et der du smiler. Vinglasset skal ikke være med på dette bildet..

Lag en oversikt over hvilke jobber du har søkt

Det er fort gjort å glemme hva du har søkt på når du er i jobbsøkermodus. Jeg anbefaler derfor at du lager en oversikt i tabellform der du noterer hvilke jobber du har søkt. Ha med søknadsfrist slik at du kan krysse av når du mottar svar fra arbeidsgiverne. Du kan også bruke oversikten dersom du ønsker å kontakte selskapet for å følge opp din søknad.

Det er viktig å alltid lagre stillingsannonsen på de jobbene du søker på. Når du blir innkalt på intervju er det langt fra sikkert at denne stillingsteksten fortsatt ligger ute på nett. For å vise at du er motivert er det veldig fint å ha tilgang til denne teksten slik at du kan forberede deg best mulig. Kanskje du er den eneste som har husket på dette – da har du allerede et forsprang.

CVen er viktigere enn søknadsbrevet

Husk at CVen er ditt viktigste varemerke og CVen er ofte det første den som skummer gjennom søknadene vil se på. CVen kan derfor avgjøre om arbeidsgiver ønsker å gå videre med deg som kandidat. Du må derfor få den som skal lese CVen din så interessert at søknadsbrevet også blir lest. Lag en CV som du kan endre på hver gang du søker en jobb, slik at du får tilpasset den til hver enkelt stilling. Var også nøye med korrekturlesing, og at den generelt ser strukturert og ryddig ut.

Det å si at «ja, men det skrev jeg i søknadsbrevet» holder ikke. Er det viktig informasjon om deg, så må det også inn i CVen. Du må uansett ikke glemme søknadsbrevet, som også er et veldig viktig dokument. Dette må du alltid tilpasse til hver enkelt stilling du søker, og det aller viktigste er at du får frem motivasjonen din for akkurat den stillingen.

En tommelfingerregel er også at dersom annonseteksten er på norsk – norsk CV og søknad, og om den er på engelsk – engelsk CV og søknad.

Søk med en gang, ikke vent til søknadsfristen går ut

Alle stillingsannonser på de fleste jobbsider (som finn.no og nav.no) har en søknadsfrist. Mange jobbsøkere tenker «jo, men jeg kan jo søke over helgen, siden søknadsfristen ikke er før på onsdag».

Det er som oftest kun de som rekrutterer til offentlige stillinger som faktisk venter inn søknadene før de begynner å se på dem. Det betyr at det er alltid lurt å sende inn søknaden så tidlig som mulig, før det er kommet inn 50, 100 eller 150 søknader. Selskapet vet nemlig ikke hvor mange søknader som kommer til å komme inn.

Jeg vil derfor påstå at det er større sjanse for at du får komme på intervju hvis du er en av de første som søker.  Du vil helst at søknaden din blir lest når de som skal gå igjennom søknadene ennå syns det er veldig gøy å motta en søknad. Det er ikke sikkert det er tilfelle når du er søker 156. Stillingsannonsen kan i tillegg bli fjernet fra nett hvis arbeidsgiveren føler at de har mottatt mange nok søknader.

Ringe eller ikke ringe?

Så kommer jo spørsmålet om du skal følge opp søknaden med en telefon. Her synes jeg ikke det er noe riktig eller galt svar. Dette er helt avhengig av jobben og hvor interessant den er for deg.

Men det er noen ting som er viktige å tenke på dersom du ønsker å ringe. Du må alltid forberede ett eller flere spørsmål som du ønsker å få svar på. Når du først har stilt et spørsmål vil du ofte få informasjon som den du snakker med synes er relevant for deg å vite og vil da spontant fortelle mer selv.

Du bør imidlertid ikke ringe bare for å ringe. Unngå å spørre om det som allerede står i stillingsannonsen. I tillegg er det viktig å være forsiktig med generelle spørsmål som «kan du fortelle litt mer om stillingen?». Hvis det er et profilert selskap så kan du utgå fra at det er mange som tar kontakt, og det er da viktig å tenke igjennom hvilket inntrykk du har lyst å legge igjen hos dem.

Håper at disse tipsene kan være til hjelp for deg som er masterstudent, og jeg ønsker deg masse lykke til foran sluttspurten!

Ingrid Kjöllerström er fagredaktør innen pedagogikk på Masterbloggen og jobber for Aker Solutions som Senior Rekrutteringskonsulent.