Har du en masterplan?

Lesetid: 5 minutter

Marinbiologi-bloggerne Marianne og Guri gir deg gode råd om hvordan ta fatt på livet etter master.

Å ta en masterutdannelse er ikke bare enkelt. Vi bak marinbiologene.no har selv vært der og følt både frustrasjon og fortvilelse over eget arbeid og varierende veiledning. Men når vi ser tilbake, overskygges vanskelighetene av gleden og stoltheten over å ha kommet i mål. Her forklarer vi hvordan bloggen vår ble en masterplan, og gir deg noen tips om hvordan du kan komme deg helskinnet igjennom tiden som masterstudent. Vi håper vår masterplan kan inspirere deg til å finne din egen plan, som igjen kanskje kan hjelpe deg å komme i relevant jobb. Det kan nemlig være lurt å tenke litt strategisk, både før og etter at du har bestått eksamen. Her får du seks råd til et liv etter master:

1. Din kunnskap teller!

Marianne og Guri blogger om marinbiologi for å gjøre verden til et litt bedre sted for marine venner.

Tenk gjennom hvordan du kan gjøre din kompetanse synlig. Som student kan man ofte føle seg underlegen i et universitets- eller høyskolemiljø, men la deg ikke skremme eller lure av publikasjonslister og annen vitenskaplig pondus. Etablerte forskere kan mye, men ikke alt. DU sitter med en annen erfaringsbakgrunn enn dem, og ser kanskje problemstillinger og løsninger de ikke ville tenkt på selv. Vær ydmyk, men husk også at du er en ressurs de skal lytte til – kunnskapsbakgrunnen nettopp du har opparbeidet deg gjennom skole, fritid, jobb og studier er unik, oppdatert og tilgjengelig.

 2. Tørr å skape dine egne muligheter!

Ta initiativ – vær kreativ og ta noen sjanser for å utvide din kompetanse og erfaring. Lyst til å dra et halvt år til Svalbard for å ta kurs? Lyst til å melde deg på en faglig konferanse på Fiji der du kan møte forskere fra hele verden? Lyst til å skrive en artikkel til en avis, starte en blogg eller lage en film om akkurat ditt emne? Gjør det! Slik beholder du lettere entusiasmen for faget ditt, selv når ting går trått. Spør f.eks. veileder og studenter som ligger foran deg i løypa om hvilke muligheter som finnes og hvilke erfaringer de har. Koster det penger å gjennomføre din masterplan kan du kanskje søke om støtte? – Sjekk for eksempel ut legathåndboka.

Marianne har en master i marin botanikk fra Universitetet i Oslo. Hennes masterprosjekt dreide seg om to introduserte makroalger (tangarter) i indre Oslofjord;Sargassum muticum og Dasya baillouviana. Disse algene hører ikke hjemme i Norge, og det er viktig å kartlegge dem for å forstå effekten de har på nye økosystemer. Marianne har stor tro på at kartlegging av marin flora og fauna vil bli lettere i fremtiden, med moderne kartleggingsmetoder og gode dataverktøy. I dag jobber hun som rådgiver hos Klima- og forurensningsdirektoratet. Hun er også stolt leder av trommeklubb: Oslo.

Etter mastergraden startet de to marinbiologene opp sin egen blogg om marinbiologi.

3. Studiet blir aldri helt som man hadde trodd

Er du lei av faget ditt? Det er du ikke alene om å føle av og til og det er normalt når man har studert lenge. Vi anbefaler likevel at du bruker den kompetansen du allerede har som et utgangspunkt til å klatre videre. Det er ikke sikkert du trenger å starte helt fra “skrætsj”. Kanskje kan du bygge videre på det du har lært, men likevel skifte retning? For eksempel jobber ikke alle som har utdannet seg innen biologi som biologer: Du finner journalister, redaktører, forlagssjefer, programledere, fotografer, kriminaltekninkere, spesialetterforskere, lærere og sikkert en haug med andre profesjoner blant folk som har studert biologi. Mulighetene er mange!

Guri holder kunnskapen varm i felt.

4. Strategisk jobbsøk

Til slutt vil Lånekassen våkne og ubønnhørlig må du betale tilbake for litt av “moroa” . Da er det vel bare å sette i gang og skrive jobbsøknader, da? Som mange desverre finner ut ved erfaring kan det være demotiverende å være jobbsøker. Det er ikke alltid så enkelt å lande en relevant jobb, særlig når man mangler erfaring og konkurransen er hard. Beste takling er nok å være forberedt på at det kommer til å ta tid, smøre seg med tålmodighet og kanskje tenke på hvilket miljø man helst vil jobbe i. Er det mulig å komme inn gjennom en dør som står på gløtt? For eksempel kan du melde deg inn i vikarbyråer som har din “ønskearbeidsgiver” på kundelisten. Marianne tok f.eks. “ikke-relevante” vikaroppdrag hos Klif før hun fikk et vikariat som marinbiolog. Når arbeidsgiveren kjenner deg, stikker du deg ut i søkerbunken og det gir deg en fordel i konkurransen med andre nyutdannede og ukjente kandidater. Husk å lære deg din arbeidsgiver strategi og les deg opp på deres viktigste (aktuelle) saker, dette viser at du er interessert og sulten på jobben.

Guri har en master i marin botanikk fra Universitetet i Oslo. Hennes masterprosjekt dreide seg om makroalger som vokser på stortare (Laminaria hyperborea).Hun undersøkte hvordan biomasseporduksjon og artssammensetting varierer i forhold til bølgeeksponering. Tareskogene i Norge er i en svært presset situasjon, og det er derfor viktig å finne ut hvordan disse systemene fungerer. I dag er hun PhD-stipendiat ved Biologisk institutt (Universitetet i Oslo) der hun jobber med tareskogsøkologi. Hennes spesialfelt er sukkertare (Saccharina latissima) og problematikken rundt forsvinning av den. Guri bor på Nesodden og er veldig fornøyd med å kjøre båt til jobb nesten hver dag. Hun drømmer om å kjøpe seg en liten seilbåt.

 5. Hold kunnskapen varm!

Hvis du vil jobbe med noe som er faglig relevant, må du sørge for at du holder kunnskapen varm. Hold kontakten med fagmiljøet og studiekamerater, les artikler og følg med på faget ditt i media. Det kan være lurt å henge seg på åpne møter, seminarer og pressekonferanser som er relevant for faget ditt. I slike sammenhenger treffer du mange interessante folk og potensielle arbeidsgivere. – Vis din interesse uten å være påtrengende.

6.  Piff(i) opp CV’en

Grip muligheter til å krydre CV’en med relevant erfaring. Her på masterbloggen kan du for eksempel dele din master med omverden og vise frem din kompetanse og entusiasme. Skriveerfaring og faglig engasjement er godt CV-krydder. Marinbiobloggen har faktisk hjulpet oss med CV-krydder som førte til jobbintervju. Vi har sett på bloggen vår som en mulighet til å fortelle viktige historier og holde vår egen entusiasme for faget levende. Gjennom arbeidet blir vi minnet på hvorfor vi startet å studere marinbiologi samtidig som vi føler at vi tar samfunnsansvar. I en strevsom jobbhverdag, der ikke alt går på skinner, er dette utrolig verdifullt. Fordi vi viser at vi er oppriktig entusiastiske i forhold til faget, samfunnsengasjert og produktive blir vi helt av oss selv også attraktive marinbiologer på arbeidsmarkedet – en kjærkommen og van(n)vittig herlig bieffekt!

 

Så vårt beste råd er:

Grip de faglige mulighetene du har og sørg for å ha det gøy underveis! – Finn ditt krydder!

 

Følg med på marinbiologene.no Er du interessert i marinbiolog? Da kan en måte å holde seg oppdatert være å følge oss på facebook, twitter og på www.marinbiologene.no. Vi tar også imot blogginnlegg fra masterstudenter. Send en e-post til info@marinbiologene.no hvis du har en idé til et innlegg du vil skrive for oss.


  • Veldig bra oversikt over utviklingsmulighetene. Jeg har fulgt dem alle, men vikarbyråbransjen er nå så som så. Og en må være veldig forberedt på å gå og trå litt feil i starten før en finner “drømmejobben”. Og selv den – ja, det er nå engang en jobb…:)