Tabloid bryllup

Lesetid: 3 minutter

PRINSEBRYLLUP

Aftenposten og VG viste godt journalistisk håndverk under dekningen av prinsebryllupet. Britiske The Sun derimot var mer tabloide.

Norske lesere har all grunn til å være stolte over den journalistikken de leser. I min masteroppgave om det britiske prinsebryllupet fant jeg at de norske avisene hadde mye mindre tabloid vinkling enn de store britiske avisene. De norske og britiske avisene holdt god journalistisk standard og viste et nøytralt bilde av den britiske kongefamilien.

Hele to milliarder mennesker fulgte med på skjermen da prins William og Catherine ”Kate” Middleton giftet seg i april i år. Det britiske kongehuset fikk sjansen til å vise seg fra en annen side etter flere år med skandaler.

Det er svært lite litteratur om det britiske prinsebryllupet. Det er kanskje ikke så rart i og med at det fant sted i år. Heldigvis er det masse litteratur og studier om det britiske kongehuset, tabloid- og dagsaviser, og journalistikk.

NØYTRALE ARTIKLER

I mitt kvalitative studie så jeg på forskjellen i dekningen av prinsebryllupet mellom aviser i Norge og Storbritannia: The Daily Telegraph, The Sun, Aftenposten og VG. I løpet av en tre uker lang periode samlet jeg inn historiene om William og Kate og bladde meg frem til overskrift etter overskrift som jeg analyserte. I analysen min så jeg på avisenes bruk av bilder, overskrifter, visningen av det britiske kongehuset, og artiklenes ulike perspektiver på det kongelige bryllupet.

Det kom ikke som en overraskelse at de britiske avisene inkluderte mange flere artikler og bilder om bryllupet. Aftenposten var den avisen som hadde færrest artikler om bryllupet. Deres artikler hadde samtidig mest nøytrale vinklinger enn de tre andre. I den andre enden kom Daily Telegraph på topp med flest oppslag, også med et nøytralt perspektiv.

Alle avisene synes å ha nøytrale holdninger til kongehuset – bortsett fra noen artikler i supertabloidavisen The Sun. The Suns artikler om prinsebryllupet var noen ganger vinklet negativt. Det kom ikke akkurat som en overraskelse. Mens de norske avisene fortalte mer om kjærlighetshistorien mellom William og Kate hadde The Sun store overskrifter om hvor og hva Kate shoppet av klær. En overskrift lød: ”The nudeywed”. Kate hadde i følge anonyme kilder hatt mareritt om at hun gikk ned kirken splitter naken. Det er ikke noe å klage på når det kommer til The Suns språkbruk. De har sin egen stil og bruker den for alt det er verdt. Men når vi leser artikler som dette kan man fastslå at det er en hundre prosent tabloidavis. Slikt sett har VG en lang vei til å bli stemplet som tabloidavis sammenligner med The Sun.

EVENTYRFORTELLINGER

Historiene om Kate ble konstruert i alle avisene med ord som gjorde hennes historie til en prinsessedrøm. De ordene som ble flittigst brukt var: moderne, ny, prinsesse, og eventyr. Denne narrative eventyrstilen kom fram i alle de fire avisene. Her er noen eksempler:

Daily Telegraph hadde for eksempel denne overskriften:

”Kate waves farewell to her life as a commoner”

VG var også med på denne konstruksjonen og brukte denne overskriften to dager før bryllupet:

”Den magiske dagen”

Aftenposten kom med denne godbiten:

”Et eventyr fra virkeligheten”

Bryllupet deres ble lagt opp som nytt og moderne slik at den vanlige briten skulle identifisere seg med kongehuset. Som for eksempel ble dette svært klart da Westminster Abbey ble fylt til randen av trær. Alt skulle være naturlig – også avisene skulle være med på å vise at kongehuset var på lik linje med resten av folket. Selv om det med deres rikdom er en banal tanke.

BYE BYE STUDENTBLOGGER

Til slutt må jeg få takke hele redaksjonen i Masterbloggen for et herlig år som deres studentblogger fra London. Det har vært sunt for meg å blogge hos dere og få skrevet om hvordan det har vært å være student i utlandet. Nå har Anna og Birgitte tatt over rollene som studentbloggere med deres studier. Jeg ser frem til å jobbe som fagredaktør i journalistikk med alle deres spennende oppgaver!

Les hele Linn Husby Larsens masteroppgave her: Coverage of the British royal wedding 2011 in two European monarchies: Norway and Britain.