Bør være billigere enn pocketboken

Lesetid: 2 minutter

Norske forlagshus har bestemt seg for hva e-bokprisen skal være, men har de spurt leserne hva de er villige til å betale? Det har Alma Canovic og Ellen Hauge Viik gjort i sin masterfagsoppgave.

Apples e-bokprogram iBooks er klart også for norske bøker. Foto: © Apple.

De norske forlagene har i flere år arbeidet for en felles løsning for e-boksalg. Det har vært enighet om en reduksjon i prisen på 25 % sammenlignet med den fysiske boken. Undersøkelsen til Canovic og Viik, viser derimot at 70 % av respondentene mener at e-bøker bør være billigere enn pocketbøker. Nesten 20 % mener at den bør ha samme pris som pocketbøker, mens 10 % mener den burde ha en pris som ligger mellom pocketboken og den innbundne boken. Begrunnelsen for hvorfor det bør være billigere med e-bøker enn fysiske bøker er ikke overraskende disse:

1. Forlagene har kostnadsbesparelser som bør gjenspeiles i pris (ca. 72 %)

2. En fysisk bok man kan ha i bokhyllen er mer verdt (ca. 75 %)

Kr. 199,- er for dyrt

Selv om de fleste respondentene mener at e-boken bør være billigere enn pocketboken, viser også undersøkelsen at det er høyere priselastisitet for e-boken enn for den fysiske boken. Priselastisitet er et uttrykk for hvor mange prosent etterspørselen endrer seg dersom prisen endrer seg med én prosent. De fleste respondentene mener at e-bøker begynner å bli billige når de koster 99,- kr., mens de synes at e-bøker begynner å bli dyrt når prisen er høyere enn 199,- kr. Det er når de sammenliger e-boken med en boknyhet i innbundet utgave til 399,- kr. Det må legges til at undersøkelsen til Canovic og Viik viser at det ikke finnes en ideell e-bokpris, men at kunden vurderer prisen på e-boken opp mot hva den fysiske boken koster. Maksimal betalingsvillighet for e-bøker er i følge undersøkelsen 37 % av prisen på tilsvarende tittel i innbundet utgave.

Kr. 259,-, takk!

Onsdag forrige uke lanserte Cappelen Damm 500 norskspråklige e-bøker, deriblant en rekke nyheter. Lars Saabye Christensens “Bernhard Hvals forsnakkelser” koster 399,- i bokhandel og 259,- som e-bok. Det betyr at Cappelen Damm gir en reduksjon i prisen langt ut over de tidligere nevnte 25 %. Denne norske boknyheten fra Saabye Christensen gir et prisavslag på 35 % av den trykte boken, det er allikevel langt fra det Canovic og Viik regner som maksimalt prisnivå, som i dette tilfellet ville blitt ca. 149,- kr.

Nye kunder å vinne

At det er en høy priselastisitet for e-boken indikerer at man kan vinne kunder ved å senke prisen. Canovic og Viik skriver at: ”Elastisiteten viser at forlagene kan kapre nye kunder dersom prisen på e-bøker reduseres i forhold til prisen på tilsvarende trykte bøker. Tilgangen av nye kunder vil være stor ved alle prisreduksjoner fram til kr. 99,-. Prisreduksjoner som gir en e-bokpris under kr. 99,- vil ha liten effekt på antallet nye kunder.”

NB! Undersøkelsen til Canovic og Viik er gjort blant studenter ved Norges Handelshøyskole, og resultatene har dermed noen begrensninger som indikatorer  for hele befolkningen.

 • Dette tror jeg er helt riktig, som forbuker synes jeg ikke det er greit å betalt ca. 250,- for en e-bok. Da ville jeg heller ventet og eventuelt lagt på 100,- for å kjøpe den innbundet.

  Hvis målet er å få meg til å kjøpe flere e-bøker, bør forlagene absolutt ned under pocketbok-pris! Dessuten bør de norske forlagene tenke på at de som allerede har blitt vant med å lese e-bøker har brukt tjenester der bøkene er vesentlig billigere, via Kindle og andre.

  Det blir et ganske stort steg da å skulle betale nesten tre ganger mer bare fordi det er en NORSK e-bok.

 • Espen Skarsbø Olsen

  Veldig bra! E-bøker gir deg ikke noe annet enn innholdet i boka, så det er jo helt logisk at prisen bør ligge på samme eller under pocketbok-pris. De tjener jo penger på salg av pocketbøker også, og de må trykkes, fraktes og gjennom et salgsledd.

  • Anitra

   Og forlagene eier jo i alle disse salgsleddene, så det er noen interesser der som muligens bremser littegrann for utviklingen.

 • Ufattelig interessant, tenkte over dette selv for noen dager siden og kom frem til att jeg personlig synest 200 kr er greit for en stor nyhet, og 100 kroner er en fin pris for en vanlig bok.
  Blir spennende og se om forlagene vil forandre seg eller om de vil kjøre på med lite salg og høye priser.

  • Anitra

   Spennende at du sier det, har fått mange andre lignende kommentarer også. Og oppgaven viser jo samme resultat!

 • Anitra

  Takk for fin kommentar! Nå tror jeg jo folk er villig til å betale mer for å få bøker på norsk. Tenker bare på hvor mye tid en student kan spare på å få læreboka si på norsk. Og selv om vi (les jeg) tenker at vi kan engelsk, så er det jo ikke morsmålet vårt, slik at noe (alt etter hvor gode vi er i engelsk) av leseopplevelsen går tapt ved å lese romaner på engelsk (om vi ikke slår opp alle ord vi ikke forstår). Jeg håper forlagene vil tørre å eksperimentere med pris. Masteroppgaven viser jo at etterspørselen vil øke når prisen settes ned. Hvilket flott tiltak ville ikke det være; flere bøker ut til folket og fortsatt god økonomi til forfatter og forlag til nye bokprosjekter.

 • Selvsagt enig. Men: Bokprisene har lenge vært ganske stramt regulert, og få av de store forlagene/bokkjedene tør å bryte ut av prissettingen på egenhånd, slik at tilbuds-/etterspørsels-mekanismen i dette markedet allerede er ganske så skjev (og derfor suboptimal).

  Dessuten er det heller ikke slik at fullpris på hardcover i noen særlig realistisk grad gjenspeiler investerings- og produksjonskostnader (vil jeg anta), og det er vel neppe noen kunder som vil angi 4-500 kroner som akseptabel makspris på bøker. Men det selges bra mange hardcoverbøker likevel.

  Alternativet til dyre førsteutgaver (som likevel er billigere enn hardcoverutgavene) i e-format, samtidig som de slippes i butikkene, er vel at ebøker sidestilles med pocketutgivelser – billigere og lang tid etter at hardcoverutgavene har havnet på Mamutsalg…

  Dessuten antar jeg at prisen på ebøker også går ned i takt med at prisen på hardcoverboka går ned, og pocketboka til slutt slippes. Det er i alle fall slik på Amazon og andre utenlandske ebokkjeder – bøkene blir rimeligere når det har gått litt tid (både e- og papirbøker).

  Min konklusjon: Det er bedre med litt ebøker som er litt billigere enn hardcovervariantene, med samme lanseringstidspunkt, enn ebøker i lavere pris, avhengig av slipptidspunkt på ei tidslinje mellom lansering og pocketutgave.

  • Anitra

   Ja, bokbransjen har fastpris på bøker og er fritatt konkurranseloven. Mulig det er en årsak til at forlagene ikke er like vant til å eksperimentere med pris kontra volum som andre bransjer. Det blir spennende å se hvordan dette utvikler seg …

 • Pingback: Eboka bør koste kr. 249, ifølge CappelenDamm | Eiriks forfatterblogg()

 • Anne

  Når forbruker i innlegget beskriver prisoppfatning blir det forklart at de regner pris på e-bok opp mot hva den koster i papirutgave. Sier oppgaven noe om det er ulike oppfatninger i forhold til litterær kvalitet? Er man villig til å betale mer for en roman enn en krimbok eller er det kun regnet kroner mot kroner?

 • Pingback: E-bokpriser « Martin Bekkelund()